Nefiks
Ponedeljek, 25 Maj 2020

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

  • Domov

Na Zavodu Nefiks v sodelovanju z UKOM organiziramo projekt S smehom nad prekarno delo. Za glavni način komunikacije smo si namreč izbrali Stand - up.  Le tega vidimo kot način, kako zelo resno temo prekarnega dela mladim predstaviti veliko bolj sproščeno. Izziv, kako presegati zgolj humor bomo uresničili z delavnicami, ki sledijo takoj za stand-up nastopom. V delavnici bodo tematike obravnavane strokovno in bodo odgovarjale na zagate s katerimi se srečujejo mladi na trgu dela, sodelovali pa bodo tudi mladi, ki so si sami ustvarili dostojne oblike dela.

VEČ O PROJEKTU.

Urad vlade Republike Slovenije za komuniciranje

»Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za ozaveščanje mladih o problematiki prekarnega dela.«

Prekaren ali prekeren

Da je besedna zveza prekarno delo danes že splošno uveljavljen izraz, kaže tudi dejstvo, da so se začela pojavljati vprašanja v zvezi s pravilnim slovničnim zapisom pridevnika prekaren: se napiše prekaren ali prekeren?

Beri dalje

7. 9. smo na Ravnah na Koroškem uspešno prebili led!

V sklopu projekta S smehom nad prekarno delo smo 7. 9. začeli s serijo stand up nastopov, s katerimi želimo na humoren način osvetliti sicer perečo tematiko zaposlitvenih težav mladih, ki pogosto vodijo v prekarno delo. V petek popoldne sta komika iz dua M & M obiskala Ravne na Koroškem, kjer sta z veliko mero entuziazma opravila 1. nastop. Stand up duo M & M bo v sklopu projekta S smehom nad prekarno delo obiskal še Piran, Novo Gorico, Celje, Jesenice in Novo mesto. Če ste zamudili petkov uvodni nastop v Pop baru na Ravnah na Koroškem, lahko stand up pridete pogledat še na 5 naslednjih! Če ste iz Primorske, imamo za vas dobro novico, saj bo naslednji stand up nastop že ta petek, 14. 9., in sicer v PIRANU! Ob 19. 00 nas lahko pridete pogledat v Mediadom Pyrhani, na Kumarjevo ulico 3!

Beri dalje

Od kje sploh prihaja beseda prekaren?

Pridevnik prekaren (najpogosteje uporabljan v zvezi prekarni delavec, pogovorno prekarec; prekarno delo; prekarna zaposlitev v pomenu 'zaposlitev za določen čas, v različnih oblikah, najpogosteje brez pravic do dopusta, prispevkov za zavarovanje in podobno'), ima izvor v latinski besedi precarius (prvotno 'izprošen, priberačen, začasen, odvisen od volje drugega'; kasneje 'nestalen, negotov, prehoden').

Beri dalje

So mladi res tisti, ki nosijo najhujše posledice pojava prekarnega dela?

Odgovor je: da, in to kaže tudi statistika. Po podatkih Inštituta za študije prekariata, ki poleg samozaposlenih ter tistih z avtorskimi in podjemnimi pogodbami šteje med prekarce tudi delavce s pogodbami za določen in krajši delovni čas ter delavce, zaposlene prek agencij, so najbolj prizadeti prav mladi delavci do 25. leta starosti, med katerimi naj bi jih bilo v prekarnih zaposlitvah kar 75 odstotkov.   

Beri dalje

Več prispevkov