fbpx
My career, my decision – mednarodna izmenjava za mlade na Zavodu NEFIKS – 2. del

| Mednarodni projekti

V sredo smo zaključili z mednarodno izmenjavo »My career, my decision«, ki smo jo v preteklem tednu organizirali v okviru Zavoda Nefiks.

Kratek pregled dogajanja prvih dveh dni si lahko preberete TUKAJ (klik)

Vse zanimive aktivnosti tekom izmenjave pa si preberite v nadaljevanju TUKAJ (klik)

Tretji dan mednarodne izmenjave smo namenili aktivnostim, ki so dijake spodbudile k razmisleku o sebi, pogovarjali pa smo se tudi o tem kako naša osebnost in identiteta vplivata na odločitev o bodočem poklicu. Popoldan smo se odpravili na obisk Zavoda Bob (http://www.zavod-bob.si/), kjer so nam predstavili svoje projekte.
 
Zvečer so slovenski udeleženci za vse pripravili tradicionalno večerjo. Tujim udeležencem so ponudili polento s sirom, kranjsko klobaso in druge slovenske dobrote.
 
Četrti dan smo se v jutranjih urah iz Ljubljane odpeljali proti slovenski obali. Najprej smo obiskali Luko Koper, sledilo pa je kosilo v Oštariji v Portorožu, kjer so nam postregli z bobiči in ombolom v naravni omaki. Za konec pa smo se posladkali z odličnim breskovim zavitkom. Izlet smo zaključili s pričakovanjem sončnega zahoda v Piranu.
 
Zvečer smo si šli na Trnovsko plažo v Ljubljani ogledat terensko delo, ki ga opravlja ekipa Mreže mlada ulica. Pogostili so nas z že tradicionalnimi palačinkami, ki jih za mlade pripravljalo vsak petek zvečer.

Peti dan izmenjave smo se pogovarjali o osmih ključnih kompetencah vseživljenjskega učenja. Dijaki so v skupinah reševali naloge, ki se navezujejo na vseh osem kompetenc in razmišljali tudi o tem, katere so tiste kompetence, ki jih morajo še razviti za uspešen vstop na trg delovne sile.
 
Deževno popoldne smo namenili igranju družabnih iger in druženju v dijaškem domu. Po večerji  pa so nas v obiskali mladi iz različnih organizacij, ki so nam predstavili svoje izkušnje s študijskimi izmenjavami (Erasmus) s prakso ter prostovoljnim delom v tujini (EVS).

Šesti dan je bil namenjen podjetniškemu izzivu. Dopoldne nam je osnove podjetništva predstavila študentka Podjetništva in trženja Kaja Cigan. Po tem, ko smo se seznanili z osnovnimi pojmi, so dijaki v skupinah začeli razvijati svojo podjetniško idejo. Vsaka skupina je dobila nalogo, da izdela motiv za priponke, ki bo privlačen za potencialne kupce. Po kosilu smo priponke izdelali in skupine so se odpravile na teren. Imele so uro časa, da po ulicah Ljubljane prodajo svoje izdelke. Dijaki so s prodajo presegli vsa pričakovanja, saj so skupaj zaslužili kar 108 €. Odločili smo se, da  zbrana sredstva, v obliki živil, predamo dvema organizacijama – Društvu za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice in Zavodu Pod strehco.
 
Ustavili smo se tudi pri gasilcih, ki so nas naučili, kako se pravilno gasi požar v kuhinji in nam pokazali kako poteka njihovo delo in katere pripomočke pri tem uporabljajo.
Zvečer se je nam je obetal Irski večer. Irci so nam za večerjo postregli s svojimi tradicionalnimi jedmi, nato pa smo si ogledali znan Irski film z naslovom In the Name of the Father.

Sedmi dan izmenjave smo namenili predstavitvi Europass-a. Dijaki so poleg izpolnitve obrazca Europass, oblikovali še svoj kreativni CV. Nekateri so se naloge lotili s pomočjo računalnika, drugi so se predstavili pred kamero. Po kosilu nas je obiskala psihologinja Marina Ogrin, ki je zaposlena v kadrovskem podjetju Profil. Seznanila nas je s potekom selekcijskega intervjuja, nekateri izmed dijakov pa so se tudi preizkusili v vlogi kandidatov za delovno mesto.
Popoldne smo se preizkusili v igranju tradicionalnega istrskega športa – pandola, ki nam ga je predstavil Martin Stražar iz Zveze društev igre pandolo Slovenije (http://www.pandolo.si/index.php/ziva-kulturna-dediscina/).
Zvečer so za nas kuhali Nemci. Pripravili so nam nekaj tradicionalnih nemških dobrot, po večerji pa je sledilo igranje družabnih iger.

Zadnji, osmi dan naše smo dopoldan namenili ogledu kulturno ekološkega društva SmetUmet (http://www.smetumet.com/). Popoldne smo preživeli v mestnem centru ob nakupovanju spominkov. Zaključni večer pa je potekal v duhu Impro lige, ki jo je vodil mlad stand up komik Demjan Vester.
V nočnih urah se je od nas najprej poslovila nemška ekipa, v zgodnjih jutranjih urah pa še irska. Z izmenjavo smo zaključili polni novih vtisov in poznanstev, z obljubo, da ostanemo v kontaktu in se nekoč spet srečamo.


Sara Marn


Mladinska izmenjava "My career, my decision" je potekala v okviru programa Erasmus +


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00