fbpx
Neformalno pridobljeno znanje šteje!

| Karierni klubi

V času, ko se skoraj vsaka četrta mlada oseba spoprijema z brezposelnostjo, je še toliko bolj pomembno, da organizacije poudarjamo relevantnost neformalno pridobljenih kompetenc, hkrati pa skrbimo za to, da naši prostovoljci in člani iz svojega delovanja dobijo največ tudi v kontekstu kariernega razvoja in prehoda na trg dela.
 
S tem namenom smo 15. 9. 2014 v Zavodu NEFIKS organizirali posvet lokalnih mladinskih organizacij na temo Karierni razvoj mladih v NVO.

V začetnem plenarnem delu smo se skupaj s predstavnicami Zavoda MEPI, Sindikata Mladi Plus, No Excuse Slovenia pogovarjali o veščinah in kompetencah, ki jih delodajalci želijo pri mladih, o teži, ki jih tako pridobljenim kompetencam pripisujejo ter korakih, ki jih lahko nevladne organizacije še naredimo, da bo prepoznavnost teh kompetenc med delodajalci in odločevalci večja.
 
Skupno mnenje je, da se zavedanje pomembnosti tudi neformalno pridobljenega znanja med delodajalci viša, je pa kljub temu potrebno na tem področju narediti še več. Potrebnega je več sodelovanja z delodajalci ter gospodarstvom. Na Zavodu NEFIKS takšno sodelovanje že več let aktivno spodbujamo skozi projekte in dogodke kot so Podjetni petki in Zaposlitveni torki ter Zaposlitveni klubi Nefiks in Karierni klubi Mladi bi radi, kjer mladi spoznavajo potencialne delodajalce, hkrati pa delodajalci spoznavajo tudi Nefiks in sistem beleženja neformalno pridobljenega znanja.
 
Udeleženci posveta so se v diskusiji strinjali, da je potrebno odnos do prostovoljskega delo v Sloveniji med ljudmi izboljšati, kot dober prvi korak pa so izpostavili ravno včerajšnji posvet Zavoda NEFIKS, ki je dal lokalnim mladinskim organizacijam možnost povezovanja in snovanja načrtov za prihodnost, hkrati pa je pri udeležencih ozavestil pomembnost načrtnega delovanja na področju kariernega razvoja mladih ter pomoči pri prenosu neformalno usvojenih veščin na trg dela.
 

Posvet smo zaključili z nekaj ključnimi točkami – organizacije moramo organizirati še več takšnih posvetov, kamor bomo povabili tudi odločevalce ter delodajalce. Začeti moramo z bolj aktivnim sodelovanjem in razvijanjem skupne strategije promocije neformalno pridobljenega znanja in kompetenc. Samo skupaj lahko začnemo bistveno spreminjati miselnost delodajalcev in odločevalcev.
 
Začeli smo z snovanjem nadaljnje skupne poti nevladnih organizacij, v Zavodu NEFIKS pa verjamemo, da bo naši skupni akciji sledila tudi reakcija okolja – delodajalcev in odločevalcev.
 
Neformalno pridobljeno znanje šteje, čas je, da se tega zavedajo tudi delodajalci!


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00