fbpx
Nefiks tutorke so se udeležile mednarodnega seminarja v Nemčiji

| Mednarodni projekti

"Nikoli si ne bi mislila, da lahko v enem tednu spoznaš toliko različnih, odprtih, pozitivno naravnanih ljudi"

V letošnjem novembru smo tri Nefiks tutorke, Brigita, Tjaša in Simona dobile odlično priložnost, ki smo jo z veseljem izkoristile. Udeležile smo se mednarodnega seminarja  1st European Contact-Making Seminar „Social Justice for all?“. Seminar je bil izveden pod okriljem nemškega izobraževalnega centra iz Weimarja - European Youth Education and Meeting Centre (EJBW).

Že prvi dan smo imele vse zelo pozitiven občutek o tednu, ki je bil pred nami, saj so nam ob prihodu udeleženci, ki so prispeli pred nami veselo mahali in nas nasmejani pozdravljali, sam izobraževalni center pa je s svojim modernim izgledom, priročnostjo (hostel, kjer smo spali je eden izmed objektov omenjenega centra) ter prijaznim osebjem dal le še piko na i.

Že prvi večer smo se imeli udeleženci možnost med sabo malo spoznati, saj so nam pripravili mini spoznavno igrico ob sproščujočem "welcome drinku" :) Ker smo bili udeleženci iz kar 10 držav (Nemčije, Hrvaške, Češke, Romunije, Estonije, Grčije, Francije, Portugalske, Malte ter seveda Slovenije) je bilo spoznavanje sila zanimivo.

Že naslednji dan, takoj po zajtrku pa smo začeli z osrednjo tematiko seminarja in sicer "Social Justice" (op. ker ima termin v različnih prevodih različne pomene bo uporabljena angleška verzija). Ker je bilo izobraževanje neformalno, je bil temu prilagojen tudi način dela, kar pomeni, da je bil potek vseskozi prilagojen nam. O temi smo debatirali v majhnih skupinah, se učili  in povezovali skozi različne igre, ob krajših predavanjih smo se malo poglobili v teorijo na kateri temelji "Social Justice" in skozi celoten seminar poskušali odkriti ultimativno definicijo (kar nam seveda, kot nikomur do sedaj, ni uspelo :) ). Ob osrednji tematiki je bil del seminarja namenjen tudi seznanjenju s prenovljenim programom Erazmus + , ter praktični izkušnji oblikovanja projekta in pridobivanju finančnih sredstev.

Ker je bilo časa relativno malo (5 aktivnih dni), tema pa široka, je bilo časa za ogled mesta malo, vendar vseeno toliko, da smo začutile prijetno vzdušje tega majhnega zgodovinsko pomembnega mesteca.

Seveda je ob vsem delu nujno potreben tudi čas za sprostitev. Organizatorji so mislili tudi na to. :) Kot že omenjeno je bila temu namenjena že prva noč, prav tako smo imeli t.i. noč stereotipov, kjer smo okusili dobrote in posebnosti posameznih držav (ugane kdo s čim smo se predstavile Slovenke? ;) ). Prav tako so nam dva večera odstopili t.i. sobo s kaminom, ker smo se ob družabnih igrah ter inštrumentih zabavali pozno v noč.

Vtisi vseh udeleženk so bili izjemno pozitivni.

Brigita pravi takole: "Takšen mednarodni seminar je bil zame prvič, vendar sem navdušena. Težko je z besedami opisati to izkušnjo, za katero sem izjemno hvaležna, da so mi ji omogočili. Spoznavanje novih ljudi in krajev, učenje in zabava, vse to v enem kratkem tednu, ki je prehitro minil."

Tjaša:" Kljub temu, da sem pred tem pol leta že preživela v mednarodnem okolju, je bil ta projekt izkušnja svoje vrste. Nikoli si ne bi mislila, da lahko v enem tednu spoznaš toliko različnih, odprtih, pozitivno naravnanih ljudi. Zraven teoretičnega znanja, ki smo ga pridobili na mnogo zabavnejši način kot v šoli,  je še bolj pomembno druženje, spoznavanje in sklepanje prijateljstev z ljudmi iz različnih držav. "

Simona: "Zelo sem vesela, da sem za svoj prvi mednarodni projekt imela možnost izbrati prav tega. Izkušnjo kot je ta vsekakor priporočam vsakemu, ki ima v življenju namen delati z ljudmi, saj se naučiš mnogo. Ne le z vidika tematike ampak tudi o različnosti, posebnostih, zanimivostih ljudi, ter si s tem širiš obzorja in razumevanje."


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00