fbpx
4. Nefiks priznanje

| Dogodki

4. Nefiks priznanje
Neformalno pridobljeno znanje zaposluje

V središču Ljubljane, v osrednji sobi mestne hiše, je potekala nekoliko bolj neformalna »seja«. Zavod Nefiks je namreč že četrtič organiziral podelitev posebnih priznanj, namenjenih tako posameznikom, kot organizacijam, ki neformalno pridobljeno znanje beležijo z Nefiksom. Podeljenih je bilo 84 priznanj.

 V luči krize zaposlovanja se predvsem mladi sprašujejo s čim bi najbolj pritegneili pozornost potencialnih delodajalcev. Neformalna izobrazba je tako postala praktično obvezna komponenta vsakega iskalca zaposlitve. Posamezniki in organizacije pa lahko vsako tako pridobljeno kompetenco že več kot desetletje sistematično zabeležijo v sistem Nefiks.


Dogodek se je letos pričel z okroglo mizo, katere tematika je bila vezana na pomembnost, beleženje in priznavanje neformalno pridobljenega znanja. Zorko Škvor, predstavnik Urada RS za mladino je ob tej priliki povedal: »Nefiks gradi na kredibilnosti neformalnega znanja, posledično pa je lahko celoten mladinski sektor bolj kredibilen«. »Samostojno delo na področju, ki te veseli močno pretehta znanje pridobljeno v formalnih okvirjih izobraževanja« je o pomenu neformalno pridobljenega znanja za svoje področje povedal Andraž Vrhovec , ki je sam zelo uspešno začel s strart – up podjetjem Koofer. Saša Miladinovič, predstavnik podjetja Si.mobil, ki je navzočim ponudil kar nekaj koristnih napotkov pri zaposlovanju meni, da bi mladi morali pogosteje kadrovikom pokazati izpise iz Nefiksa. Dobitnica zlatega priznanja Teja pa se tega dejstva že zaveda: »Priznanje je prvi korak k temu, da nekdo opazi kaj vse počenm poleg tega da študiram in mogoče da mi bo to koristilo tudi naprej pri iskanju zaposlitve«. Sicer pa se je s kompetencami pridobljenimi v neformalnem izobraževanju možno zaposliti tudi v energetskih podjetjih, tudi če ste po izobrazbi bolj družboslovno usmerjeni. Mateja Kegel iz podjetja Energetika.net: »Če hočmo energetiko približat ljudem, moramo zaposlovati družboslovce.« Tin Kampl, novoizvoljeni predsenik Mladinskega sveta Slovenije pa verjame, da mladi lahko kompetence, ki so potrebne za zaposlovanje, pridobijo v mladinskih organizacijah: Potrebno je vključevanje v različne oblike mladinskega dela in s tem neformalnega izobraževanja, saj to dokanazno prinaša prednost mladim pri zaposlovanju«. S čimer se strinja tudi predstavnica Mladinskega centra Zagorje, prejemnika zlatega priznanja, Tjaša Polc: »V lokalnem okolju se vedno več mladih na nas obrača z namenom pridobivanja neformalnih izkušenj, saj so spoznali, da aktivna participacija - prinaša prednost pred vrstniki v borbi za delovna mesta.

Kontakt in informacije:
Alenka Blazinšek, strokovna vodja Zavoda Nefiks
e: alenka@nefiks.si
m: 040 698 915
Zavod Nefiks, Rakovniška 6, 1000 Ljubljana
nefiks@nefiks.si
www.nefiks.si
www.talentiran.si


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00