fbpx
Sproščeno vzdušje ob delavnici retorike

| Zaposlitveni klubi za mlade

Zaposlitveni klub Maribor je v prostirh Academie gostil Metko Šaliko, sodelavko podjetja Suportal.Metka je pripravila delavnico retorike in že po uvodni predstavitvi se je vedelo, da pred klubovci res stoji profesionalka. Led so prebili s pogovorom o njihovih »strahovih« povezanih z javnim nastopanjem, od treme, potnih dlani, pomanjkanja sline, tresenja glasu do rdečice in nepovezanega govorjenja.


Sproščeno vzdušje so nadgradili s praktičnimi vajami, med katerimi je izstopala vaja govorjenja s plutovinastim zamaškom v ustih. Rezultati so bili osupljivi, govor je stekel bistveno lažje in bolj tekoče. Metka jih je spodbujala ter od njih pričakovala proaktivnost in sodelovanje, s katerim so nadgradili teoretično osnovo. Ena izmed težjih nalog je bilo napisati 10 lastnosti, na katere so ponosni pri sebi. Še »težja« se je zdela naloga enominutne predstavitve. Vsak je imel natanko eno minuto, da predstavi sebe, svoj hobi, svoj bodoči poklic, nekaj kar mu je blizu. Drugi so pozorno poslušali ter ob koncu podali nasvete, kako nastop še izboljšati.

Po štirih urah intenzivnega poslušanja in sodelovanja, so s skupnimi močmi povzeli bistvo njihove delavnice. Ko bodo naslednjič v situaciji, kjer bodo na preizkušnji njihove retorične sposobnosti, se bodo osredotočili na sledeče dejavnike: gestikulacijo, držo telesa in rok, hitrost in jakost govora, govorili bodo sproščeno, namesto mašil bodo raje naredili kratek premor (kot so se na delavnici naučili, tišina je naša prijateljica). Če pa bo trema vseeno prisotna, se bodo spomnili dihalnih vaj in si predstavljali, kako se bodo počutili po uspešno opravljeni predstavitvi oz. razgovorom z delodajalcem.

Kontakt:
Maja Medved (maja.medved89@gmail.com) in Ratko Škrbić (ratko.skrbic@gmail.com)

###

O projektu Zaposlitveni klubi za mlade:
Zavod Nefiks ob podpori znamke ORTO nadaljuje s tretjo sezono Zaposlitvenih klubov za mlade, s katerimi mladim pomaga pri povečanju njihove zaposljivosti. S sodelovanjem v zaposlitvenih klubih je 72 mladih, ki so bili vključeni v projekt v prvih treh sezonah, dobilo delo. V prvem krogu tretje sezone so zaposlitveni klubi delovali od oktobra do januarja v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Zagorju ob Savi in Murski soboti, v drugem krogu pa od februarja do maja 2015 v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu in Šentjurju.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00