fbpx
Tudi ročne spretnosti nekaj štejejo

| Zaposlitveni klubi za mlade

Za projekt Zaposlitveni klub za mlade sem se odločila zato, ker sem svoj seznam potencialnih, meni in moji izobrazbi odgovarjajočih delodajalcev že trikrat obšla. Želela sem priti v stik z ljudmi, ki imajo enak problem kot jaz – najti službo.


V času svoje brezposelnosti sem se odločila, da se bom ta čas lotila peke drobnega peciva. Svoje izdelke sem objavila na družbenem omrežju Facebook. Poleg tega, v mojem domačem kraju vedo, da se ukvarjam tudi z aranžiranjem cvetja, saj so ob večjih dogodkih to lahko tudi videli. Oboje zahteva kar precej ročnih spretnosti, natančnost in zbranost. Čez nekaj časa me je poklicala znanka iz mojega kraja in vprašala, če sem še vedno brez službe. Ker je vedela, da se ukvarjam z rečmi, ki zahtevajo vse prej našteto, me je priporočila v podjetju, kjer je sama delala že kot študentka, zdaj pa je tam zaposlena. Podjetje se ukvarja s proizvodnjo električnih kablov, kar zahteva izredno natančnost in zbranost, izdelujejo pa se predvsem ročno. Podjetje se nahaja le 5 minut od mojega doma. Takoj sem prijela za delo, pa čeprav imam v žepu eno diplomo iz Komerciale in še eno iz Ekonomije.
Ko opravljam delo pri katerem vidim, kaj naredim s svojimi rokami in, da ta izdelek uporabijo zato, da neka naprava deluje, vidim, da pisarniško delo z goro papirja na mizi morda le ni služba zame.

Vsem brezposelnim mladim bi zato svetovala, da poprimejo za vsako delo, za katerega menijo, da bi ga lahko opravljali. Pridobili bodo še tako potrebne delovne izkušnje, morda pa pridejo tudi do spoznanja, da si nekega dela resnično želijo, kljub temu, da je čisto skregano z njihovo izobrazbo. Če si želiš službe v določenem podjetju, je torej ena pot tudi ta, da sprejmeš delo, ki ni ravno skladno s tvojo izobrazbo. Ampak hej! V podjetju si pa le in vedo, da obstajaš.

Maja Fric


***

O projektu Zaposlitveni klubi za mlade:


Zavod Nefiks ob podpori znamke ORTO nadaljuje s tretjo sezono Zaposlitvenih klubov za mlade, s katerimi mladim pomaga pri povečanju njihove zaposljivosti. S sodelovanjem v zaposlitvenih klubih so že 104 mladi, ki so bili vključeni v projekt v prvih treh sezonah, dobili delo. V prvem krogu tretje sezone so zaposlitveni klubi delovali od oktobra do januarja v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Zagorju ob Savi in Murski soboti, v drugem krogu pa od februarja do maja 2015 v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Zagorju in Šentjurju.KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00