fbpx
Mladinska izmenjava Erasmus +: Transition in action, Madžarska

| Mednarodni projekti

Kdaj? 20. julij do 2. avgust 2015.
Kje? Madžarska, Kunbábony (80 km južno od Budimpešte).
Izkustvo iskanja vezi med naravo, skupnostjo in trajnostnim načinom življenja se nam je petim mladim udeležencem iz Slovenije močno vtisnilo v spomin.


Skupaj s 30 drugimi udeleženci iz 5 različnih držav ter soorganizatorji izmenjave smo v obdobju 13 dni v mali vasici Kunbábony, ustvarjali trajnostno infrastrukturo, skrbeli za permakulturni vrt in za naše prazne želodčke ter se ob vsem tem urili v timskem delu s popolnoma novimi ljudmi.V vasi skozi celo leto deluje socialna kooperativa civilnega kolegiuma (Civil College), ki izobražuje za razvoj in organizacijo skupnosti (community development and organizing) ter trajnostnega načina življenja. Za potrebe skupnostnih izobraževalnih dogodkov smo tako zgradili dvojno raketno peč (rocket stove), kuhinjske pulte, prenosne sedeže ter dvojni kompostni WC, dostopen tudi invalidom. Posebnost vse infrastrukture je, da smo za gradnjo uporabili 60% lokalnih materialov (veje, ilovica, pesek, slama, voda, stare palete, stara opeka). Vsak izmed udeležencev je imel možnost sodelovati pri vsaki dejavnosti, se učiti novih stvari in hkrati prispevati svoje znanje.

Zadnje 3 dni izmenjave smo bili tudi del tradicionalnega festivala Körfeszt (Community Organizing Festval), na katerem smo tudi predstavili svoje delo. Zadovoljni smo bili, da so bili ljudje navdušeni nad narejenim delom ter so že uporabljali infrastrukturo.

Udeleženec Lenart se je izmenjave udeležil, ker podobne stvari dela že doma. O izmenjavi pravi: »Nisem imel nobenih posebnih pričakovanj, vsekakor pa sem odnesel več kot bi si mislil. Dva tedna druženja z ljudmi, ki delajo na samih zanimivih področjih (varstvo okolja, permakultura, grajenje eko skupnosti, trajnostne rešitve, ipd.), mi je dalo veliko samozavesti, energije in idej za delo doma. Da ne govorim še o vseh novih poznanstvih in doživetjih, zaradi katerih je bila celotna izkušnja res super.«

Za udeleženko Majo je bila to enkratna in neprecenljiva izkušnja, ki ji je približala svet skupnostnega življenja. Pravi: »Hkrati sem dobila priložnost spoznati vsaj približna načela trajnostnega bivanja, smiselno uporabo tistega kar nam je dano od narave, brezpogojnega sprejemanja drugačnosti med posamezniki in vpogleda v miselnost ljudi, ki so naravnani proti skupnemu cilju (občutek, ki te zadovolji na čustveni in duhovni ravni). Celotna izkušnja me je spremenila tako v razmišljanju kot v odnosu do so-človeka. Sigurno pa bo imela vpliv tudi na mojo prihodnost. Ljudi, ki sem jih spoznala in z njimi preživela nepozabnih 13 dni pa upam, da še čimveckrat srečam.«

Ko pogledamo nazaj nam je izkustveni prostor omogočil pridobivanje, urjenje in izmenjavo različnih praktičnih spretnosti in znanj, kot nas tudi naučil kaj pomeni sodelovalno delo v skupnosti ter kako pomembna je konstruktivna komunikacija pri vsem tem. Vsak od nas bo ta pridobljeni »zaklad« prenašal naprej in ga z drugimi dejavnostmi še nadgrajeval.

Projekt je financiran s strani Evropske komisije (program Erasmus +). Vsebina objave odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava vsebuje. 

 

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00