fbpx
ABC kariernega načrtovanja - 1. korak

| Karierni klubi

1.     Korak: ZAČUTI SVOJ (PO)KLIC
Vsi že vedo, kaj bodo vpisali po srednji šoli, samo tebi se še ne sanja, kaj izbrati? Nekateri logično sledijo tistemu, kar vidijo doma, pri svojih starših, drugi so našli študij, ki nima predmetov, ki jih zares ne marajo, veliko jih vpiše medicino, pravo ali arhitekturo samo zato, ker pač lahko – saj imajo dovolj točk, le redki pa so tisti, ki zares sledijo svojim interesom in si tudi znajo predstavljati, kaj bodo, ko bodo študij zaključili.Zaposlitev je še skoraj pol življenja stran

Če si zdaj šestnajst, sedemnajst ali osemnajst, se ti morda zdi, da je čas, ko boš iskal zaposlitev še zeloooo zelooooo daleč. Že mogoče, a vendar bo tvoja odločitev, ki bo vpisana na prijavo za nadaljnje izobraževanje, odločilno vplivala na tvoje celotno življenje. Od nje bo odvisno, kakšen avto boš vozil, s kom se boš poročil, v kateri državi boš živel, kakšne vrste telefon boš lahko kupil svojim otrokom in kako bo s tvojim zdravjem. 


O tem se skoraj ne govori
Priprave na maturo, učenje za kontrolke in spraševanja, seminarske naloge, morda kakšen trening, glasbena ali druge obšolske dejavnosti, pa nekaj prostega časa za prijatelje nikjer ne vključuje resne debate o tvoji prihodnosti. Že res, da kdo kdaj tako mimogrede omeni, vendar ti je to prepuščeno, kot neka intimna, samo tvoja odločitev, ki bo že dozorela v tebi, na približno tak način, kot takrat, ko si se sam naučil hoditi. 


Če so se vsi odločili, se boš tudi ti
Toda, mnogi se niso odločili najbolj optimalno – kar lahko zelo hitro sam preveriš. Začni spraševati vse, ki so starejši od 25 let v tvoji okolici, kako so se odločili za svoj poklic, kaj počnejo in ali so s svojo odločitvijo zadovoljni. Če niso, jih vprašaj, kaj bi storili, če bi se lahko še enkrat odločali. Ponavadi se skriva v teh odgovorih veliko koristnih namigov za to, kako sprejeti pravilno odločitev.

Kdo si?
Odločanje pa spet ni dramatično in dokončno početje, da bi se ga morali lotevati s strahospoštovanjem ali veliko mentalne priprave. Začetek je precej preprost: začni razmišljati kdo si. Kaj poleg tvojega imena in priimka je tisto, kar te opiše? Ko boš znal povedati dva stavka o sebi, boš deloma že opredelil tudi svoja zanimanja in lastnosti, kar je že dober začetek za to, da začneš odkrivati svoj poklic.


Poklic
Je sestavljena beseda. Pomeni, da si za nekaj poklican in da bi naj tisto opravljal. Za začetek je čisto dovolj, da začneš ugotavljati, kaj rad delaš, kaj te veseli, kje ti tudi drugi priznavajo, da si dober, pa sploh ni važno ali je to šolski predmet, obšolska dejavnost ali morda delo v domači kuhinji. Kako točno pa potem to prevesti v poklicno odločitev, pa v nadaljnjih korakih! 

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00