fbpx
ABC kariernega načrtovanja - 2. korak

| Karierni klubi

2. korak: POGOVARJAJ SE

Če so poleg učiteljev starši in sorodniki edine odrasle osebe, s katerimi se pogovarjaš, je to premalo. Ne postani eden tistih mladih, nad katerimi se profesorji na faksih pritožujejo, da hodijo starši zanje na govorilne ure. Prav ti mladi kasneje niso prav zelo zaposljivi. Če bi malo pogledal okoli sebe, bi hitro ugotovil, da imaš mnenje – težava je samo, da ga redkokdo zares hoče slišati!


Pogovarjanje je nekaj povsem običajnega
Tudi z odraslimi. O beguncih, kreditih, maturi, izobraževanju, o tem, kaj delajo v službah in o najbolj optimalnem nakupu prenosnega računalnika. O vsem tem imaš mnenje. Najbrž. Res pa je, da te nekatere teme bolj zanimajo. Pogovarjaj se o tistih, ki te zanimajo, preberi kak dober prispevek in še bolj poglobi svoje znanje – na tak način že odkrivaš in razkrivaš svoje potenciale.


Odrasli te bodo jemali resno – če se boš jemal resno sam
Če imaš kot srednješolec izdelano mnenje, bodo mnogi najprej reagirali malo presenečeno – češ, tako mlad, pa tako razmišlja. Naj te nizka pričakovanja okolja ne zmedejo in ne zavedejo – edino logično je, da imaš svoje mnenje in da razmišljaš. To, da si svoje mnenje upaš izraziti pa je samo dodaten plus, ki ti že zgodaj odpira marsikatera vrata.

Pogovarjaj se o tem, kaj zaposleni delajo v službah
A si znaš predstavljati, kaj počnejo zaposleni pri tvojem mobilnem operaterju, na banki, na televiziji, pri notarju, na energetskem podjetju, na veleposlaništvu ali pri slovenski izpostavi EU agencije? Sprašuj ljudi, kaj počnejo v svojih službah, saj ljudje navadno radi razpravljajo o svojem delu, po drugi strani pa je lahko tudi zelo zanimivo. Če pa ni, potem pa hitro ugotoviš vsaj to, da takšna služba ni zate!


Beseda ni konj – sprašuj
Upaj si vprašati, najslabše kar se ti lahko zgodi je to, da ne boš dobil odgovora. Navadno pa bodo ljudje radi odgovarjali, zlasti, če boš pokazal interes za tematiko. Morda bodo morali ob tvojih vprašanjih ponovno razmisliti o tem, kako optimalen je njihov delovni proces, kar sploh ni slabo.


Najdi vsaj 10 ljudi, ki počnejo stvari, ki zanimajo tudi tebe
Predlagam, da v roku pol leta najdeš vsaj 10 ljudi, ki opravljajo tvoje potencialne zaposlitve. Ne omejuj se samo na en poklic, pač pa na več takšnih, ki bi te lahko zanimali. Z njimi se večkrat pogovarjaj, če je to mogoče, jih poskusi obiskati na delovnem mestu. Kdo ve, morda se boš na tak način lahko med počitnicami za nekaj časa tudi zaposlil in celo sam preizkusil, kako je nekje delati.

Alenka Blazinšek 

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00