fbpx
¡Hola! ¿Qué tal? Pozdrav iz Španije!

| Mednarodni projekti

V začetku septembra sem se preselila v Malago, kjer bom 10 mesecev delala kot EVS prostovoljka v šolskem centru CES Santa Maria de los Angeles.
Te zanima kaj je to EVS in kaj natančno bom počela celo šolsko leto na jugu Španije? Beri dalje…


Kaj je EVS oz. evropska prostovoljna služba?
Na spletni strani zavoda MOVIT (Nacionalne agencije za program Erasmus + Mladi v akciji v Sloveniji) je zapisano takole: »Evropska prostovoljna služba (European Voluntary Service - EVS) mladim ponuja možnost daljšega bivanja in dela v gostiteljski organizaciji v drugi državi (do 12 mesecev), pri čemer je delo prostovoljca ali prostovoljke EVS v korist gostiteljske organizacije ali lokalne skupnosti, istočasno pa izvajanje praktičnih nalog predstavlja preizkušnje, ob katerih poteka učni proces za prostovoljca/ko.«


V praksi to pomeni, da se posameznik (mlajši od 30. let) odpravi za nekaj mesecev v tujino, kjer dela v gostiteljski organizaciji v zameno za stanovanje, prehrano in nekaj malega žepnine.

Več o tem kaj je EVS in kako lahko sodelujete v programu, si lahko preberete na spletni strani NA MOVIT (http://www.movit.si/erasmus-mladi-v-akciji/kljucni-ukrep-1/evropska-prostovoljna-sluzba/).

Zakaj v tujino in zakaj prav EVS?
Glavni razlog zakaj v tujino je zagotovo to, da stopiš iz cone udobja in poskusiš nekaj novega. Živeti v drugi državi (čeprav znotraj EU) je prav posebna izkušnja, ki jo priporočam vsakomur. In če se tega izziva lotiš znotraj programa evropske prostovoljne službe imaš zagotovljeno tudi določeno varnost (zgoraj omenjeno stanovanje, žepnina, zavarovanje, mentorstvo). Zame vsak dan v Španiji predstavlja novo učno izkušnjo. Poleg tega, da sem v dobrem mesecu izboljšala svoje znanje španščine do te mere, da lahko komuniciram s sodelavci in dijaki (kar mi ne bi mogel omogočiti noben jezikovni tečaj doma), se vsak dan spoznavam s špansko kulturo in običaji ter kulturami drugih prostovoljcev s katerimi delam in si delim stanovanje. Pri delu razvijam tudi svoje strokovne kompetence saj moje delovne naloge obsegajo tako delo v šolski svetovalni službi kot koordinacijo mednarodnih mladinskih projektov v okviru programa Erasmus + ter izvajanje »English club-a« (neformalno učenje angleškega jezika). Življenje daleč od doma pa občasno prinese tudi kakšno lekcijo »praktičnih spretnosti za samostojno življenje«, kot na primer to kako zamenjati plinsko jeklenko, ki je ključna za to da imamo v stanovanju toplo vodo.


Zakaj sem izbrala Malago?
Pravzaprav je Malaga izbrala mene. Glede na to, da želim delati z mladimi na področju kariernega razvoja, sem iskala projekte kjer bi lahko pridobivala tovrstne izkušnje, zato se pri pošiljanju prijav nisem ozirala na to iz katere države oz. mesta je organizacija kamor se prijavljam. Kje točno je Malaga sem preverila na zemljevidu šele po drugem razgovoru, ko so mi sporočili, da sem bila izbrana.


Poleg mene so izmed 250 kandidatov (ja tudi za prostovoljno delo se prijavi več 100 mladih) za delo v CES Santa Maria de los Angeles izbrali še Vincenta iz Belgije in Sebastiana iz Nemčije. In če vprašate kogarkoli izmed nas je naš projekt najboljši EVS projekt v Malagi.


Te je zamikalo sodelovanje?
Tako kot delovna mesta se tudi prosta mesta za EVS oglašujejo večinoma prek spleta, zato pobrskaj po bazah gostiteljskih organizacij, se pridruži kateri od nešteto skupin na Facebooku in spremljaj novičke pošiljajočih organizacij.

Za lažji začetek pa se lahko obrneš direktno na katero od pošiljajočih organizacij, ki jih je v Sloveniji veliko, med drugim tudi:

Zavod Voluntariat (http://www.zavod-voluntariat.si/),

KID Pina (http://www.pina.si/),

Socialna akademija (http://socialna-akademija.si/),

če bo vse po sreči, se bo kmalu temu seznamu pridružil tudi Zavod Nefiks ;)

Več o mojih dogodivščinah v Španiji si lahko prebereš na http://spanishevsadventure.wordpress.com

Se vidimo julija, ko se vrnem v Slovenijo!

Martina Mrakovčić


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00