fbpx
Neformalno v Belgiji

| Mednarodni projekti

Petdnevni študijski obisk v Belgiji je bil organiziran z namenom poglobljenega spoznavanja primerov dobrih praks, predvsem na področju povezovanja neformalnega in priložnostnega učenja s formalnim izobraževalnim sistemom.



Med 26. in 30. oktobrom smo udeleženci iz Slovenije in Avstrije spoznavali stanje na področju beleženja, potrjevanja in priznavanja neformalnega in priložnostnega znanja v Belgiji.

V času obiska smo obiskali Ministrstvo za izobraževanje in Agencijo za kakovost v izobraževanju, Flamsko agencijo za socio-kulturno delo, Univerzo v Ghentu in mladinsko organizacijo JES. Prav slednja je bila še posebno zanimiva, saj je to organizacija, ki ustvarja priložnosti za mlade na področju socialne vključenosti, zaposljivosti, vključenosti v politične odločitve, kreativnega preživljanja prostega časa itd. Delujejo na križišču med mladinskim delom, usposabljanjem in vključevanjem mladih na trg dela.  Organizacija JES je v času svojega delovanja razvila tudi orodje za beleženje znanja, izkušenj in izdelavo življenjepisa C-STICK. Orodje poleg beleženja, izdelave življenjepisa in pregleda posameznikovega razvoja in izkušenj omogoča tudi prijave na prosta delovna mesta. C-STICK lahko v več pogledih primerjamo z našim Nefiksom, zato je bilo spoznavanje belgijskega orodja zelo zanimivo in poučno.



Poleg kopice zanimivih obiskov smo ob večerih imeli tudi čas za druženje in poskušino raznolikih belgijskih piv, ki so nam jih nudile 24h odprte trgovinice. Seveda ne smeva pozabiti omeniti pestrega jedilnika, od doma pripravljenih quichev in palačink, do polne mize lokalnih sirov, nenavadnih morskih predjedi in še kaj bi se našlo.


Zagotovo nepozabna izkušnja, ki nama je ponudila možnost razvoja različnih kompetenc ter spoznavanja novih ljudi in organizacij. Vsem, ki imate možnost udeležbe na študijskem obisku sporočava, da zgrabite priložnost, saj vam ne bo žal!


Martina Ulčar in Romina Godnič



KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00