fbpx
Zaključili s tretjo sezono Zaposlitvenega kluba Šentjur

| Šentjur pri Celju

Tretji šentjurski Zaposlitveni klub je združil 12 mladih, po večini visoko izobraženih, iskalcev prve zaposlitve. Skupina mladih je presenetila s svojo proaktivnostjo, saj je večina že poznala različne metode in pristope iskanja zaposlitve. Zaposlitveni klub Šentjur izvaja Mladinski center Šentjur, program za mlade Razvojne agencije Kozjansko, v sodelovanju z Zavodom Nefiks iz Ljubljane.


sencur1Tokratni Zaposlitveni klub je deloval od novembra lani do začetka februarja letos. V tem času so člani kluba izpopolnili svoj življenjepis, oblikovali svojo vizitko in se naučili kako se učinkovito predstaviti delodajalcu. Tudi to sezono je klub obiskala kadrovnica iz zaposlitvene agencije Adecco, ga. Tea Povše. S člani kluba je izvedla simulaciji zaposlitvenega razgovora ter jim dala nekaj koristnih nasvetov, kako se vesti na zaposlitvenih razgovorih in kako odgovarjati na nekatera ključna vprašanja. Sledile so delavnice osebnostne rasti in aktivno iskanje zaposlitve. V začetku januarja pa so aktivnosti kluba predstavili še na lokalni televiziji VTV.

Ena zadnjih aktivnosti kluba je bila organizacija karierne tržnice, na katero so povabili več delodajalcev. Vsak član je pripravil in ustrezno opremil svojo stojnico, na kateri je poleg svojih poklicnih znanj in veščin, predstavil še svoje hobije in interese ter neformalno pridobljene izkušnje. Z delodajalci so izvedli tudi zaposlitvene razgovore, na voljo so imeli samo 3 minute, da se jim čim bolje predstavijo. Delodajalci pa so jim podali povratno informacijo o predstavitvi.
 
Cilj članov Zaposlitvenega kluba je bil in ostaja dobiti zaposlitev. Tokratni rezultati niso tako navdušujoči, kot lani spomladi. Od 12 sta se zaposlili samo 2 osebi. 5 članov se je izobrazilo za pedagoško delo. V šolstvu pa je, zaradi močne konkurence na trgu dela, težje priti do zaposlitve, zato so se člani lotili iskanja alternativnih zaposlitev.

sencurV Zaposlitvenem klubu se daje velik poudarek, da mladi čim bolj jasno in podrobno opredelijo svoja znanja in izkušnje ter si na podlagi tega oblikujejo jasne karierne cilje. Mnogo mladih je s sodelovanjem v Zaposlitvenem klubu ugotovilo, da je potrebno vzroke za neuspeh pri iskanju zaposlitve iskati najprej pri sebi. Mnogokrat gre za nerešena osebna vprašanja, saj marsikdo ne ve, kje se lahko s svojo izobrazbo ali poklicem zaposli ali pa se ne zaveda svojih znanj in sposobnosti. Marsikdo pa pravzaprav ne ve, kaj bi počel, ne glede na svojo izobrazbo in znanja. Posledično na zaposlitvenih razgovorih kandidati ne znajo našteti in jasno izpostaviti svojih referenc in se tako »prodati« delodajalcu. Nekateri člani pa celo ugotovijo, da ne želijo opravljati službe, za katero so se več let izobraževali.

Kakšen vtis in pečat je klub pustil na članih Zaposlitvenega kluba Šentjur?

Darja
V času zaposlitvenega kluba sem največ pridobila na komunikaciji z delodajalci, predstavitvi same sebe ter da sem začela bolj konkretno razmišljati o dolgoročnih in kratkoročnih ciljih. Zaposlitveni klub priporočam tistim, ki si dejansko želijo priti do zaposlitve in se jim zdi, da so nekako ostali na mrtvi točki, od koder se ne morejo premakniti. Ne priporočam pa ga tistim, ki se jim že sama misel na zaposlitveni klub zdi brezvezna in potrata časa, saj takšni potem vplivajo na negativno vzdušje v klubu. Od kluba si bom najbolj zapomnila ta naš zaposlitveni dogodek, kjer smo dobili veliko dobrih povratnih informacij od potencialnih delodajalcev. V klubu mi je bila najbolj všeč pozitivna naravnanost, ter vodji, ki te znata motivirati.

Tjaša
Moja največja pridobitev je bila širina glede lastne zaposlitve, da sem bolj aktivno začela razmišljati o možnosti zaposlitve izven šolstva. Zaposlitveni klub priporočam osebam, ki nimajo veliko izkušenj z iskanjem službe, odsvetujem pa tistim, ki samoiniciativno in aktivno iščejo zaposlitev, ki že uporabljajo nasvete, ki bi jih pridobili na zaposlitvenem klubu. Najbolj si bom zapomnila dogodek, ki smo ga organizirali, ker je bil kul :) Všeč mi je bila medsebojna motivacija in spodbujanje pri iskanju zaposlitve in pozitivnem mišljenju.

Julijan
V zaposlitvenem klubu sem začel bolj podrobno razmišljati, kje se vidim v prihodnosti, kje sploh želim delati. Skozi vsako-tedenska srečanja smo si člani izmenjali razne misli, nasvete, prav tako tudi kakšne informacije glede zaposlitev. Moja največja pridobitev je bila nedvomno priložnost za izvajanje tridnevne prakse v poslovalnici SiMobila v Celju. Tekom srečanj se mi je zdelo zelo zanimivo srečanje s kadrovnico iz zaposlitvene agencije, ki je pregledala naše življenjepise ter tudi izpostavila nekatere izmed najboljših. Takrat sem dobil neposredno informacijo, ali je moj življenjepis primeren in ali vsebuje zadostno količino podatkov. Omeniti moram seveda tudi zaposlitveno tržnico, na kateri smo se srečali z delodajalci, imeli z njimi razgovore ter jim zadali nešteto vprašanj. Sodelovanje v zaposlitvenem klubu priporočam vsem, ki si želijo ob iskanju službe pridobiti tudi kakšne koristne informacije, prav tako pa priporočam tudi tistim, ki se želijo enkrat tedensko družiti z osebami, ki tudi iščejo redno zaposlitev in so željni skupinskega dela.

Anže
Moja največja pridobitev v klubu: motivacija za naprej, dodatne izkušnje, mreženje in stiki z delodajalci. Udeležbo v zaposlitvenem klubu priporočam iskalcem prve zaposlitve, mladim z ambicijami, pripravljenim na delo. Od Zaposlitvenega kluba si bom najbolj zapomnil druženje, zgodbe življenja, srečanje z delodajalci. V klubu mi je bila najbolj všeč sproščenost na srečanjih, povezanost v skupini.

Amadeja
Moja največja pridobitev v času zaposlitvenega kluba je dodelana predstavitev (eno-minutna in tudi daljša). Veliko smo delali na samem nastopu, kako se uspešno predstaviti in navezati stik z delodajalci. Sodelovanje v zaposlitvenem klubu priporočam mladim, ki so poleg standardnih vsakodnevnih pregledov razpisov za zaposlitev, pripravljeni vložiti še dodaten čas za pridobivanje informacij o delodajalcih, iskanje službe preko drugačnih kanalov. Klub je super za navezovanje novih stikov, izboljšanje življenjepisa, motivacijskega pisma. Odsvetujem pa ga tistim, ki nimajo namena spreminjati svojih vsakodnevnih navad, niso pripravljeni na spremembe in jim je dovolj samo iskanje razpisov in pošiljanje prošenj. Od zaposlitvenega kluba si bom najbolj zapomnila naša tedenska srečanja in dogodek, ki smo ga organizirali. Všeč mi je bilo sproščeno vzdušje, izmenjavanje informacij. Zaposlitveni klub je ena izkušnja več, ki mi bo zagotovo pomagala pri zaposlitvi.

Sašo
Moja največja pridobitev v klubu: začetek uresničevanja korakov, ki vodijo k zadanem cilju. Udeležbo v zaposlitvenem klubu priporočam vsem, ki nimajo točno definirano, kaj bi v življenju počeli in se še iščejo. Odsvetujem pa ga vsem, ki si niso pripravljeni vzeti vsaj eno uro časa tedensko in se udeleževati kluba. Od kluba si bom najbolj zapomnil Zaposlitveno tržnico ter obiska numerologinje Taje. V klubu pa mi je bil najbolj všeč sproščen odnos med klubovci, medsebojna pomoč in izmenjavanje mnenj ter zanimivi gosti.

Brigita
Zaposlitveni klub se je izkazal za zelo dober način spoznavanja mladih v podobnih situacijah, s katerimi sem lahko podelila izkušnje in pridobila informacije o prostih delovnih mestih. Preko dogodka, ki smo ga skupno organizirali člani sem spoznala še konkretne potencialne delodajalce in si z njimi izmenjala kontakte. Gotovo mi bo v spominu najbolj ostala še navzoča klima med mladimi v klubu, kjer je sicer prisotno nekaj pesimizma, vendar smo se znali na hudomušen način spoprijeti z zavrnitvami prošenj in se bodriti med sabo. Sicer pa je klub vračal toliko, kolikor si vanj aktivno vložil.

logosen

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00