fbpx Nefiks
Petek, 15 Januar 2021

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

Podjetnica z dušo in srcem. Tista, ki za vas vse »poštima«, medtem ko vi mirno spite.

Podjetnica Urša Žorž, ki jo bomo v živo lahko poslušali na srečanju "Zakaj niste zaposleni pri nas?", je z nami delila vzpone in padce svoje podjetniške poti: preberite spodaj.

To je moj podpis v e-pošti že vrsto let. A do njega nisem prišla kar čez noč. Moja zgodba se začne daljnega leta 1992, ko sem se zaposlila v veliki korporaciji in bila prepričana, da bom tam do konca življenja.

Ker pa je imelo življenje drugačne načrte z menoj, me je po 17 letih »varne« službe, krasnih sodelavcev, lepe pisarne in odlične plače, vrglo v podjetniške vode. Kar tako, čez noč. Ukinili so mi delovno mesto in mi ponujali rešitve, ki mi nikakor niso bile ok. Zato sem se odločila, da je čas, da dam svetu nekaj več. Tako sem 1. 9. 2010 odprla svoj s.p.: Eventio, organizacija dogodkov in izobraževanj.

V tistem času nisem imela ne podjetniških znanj, niti okolja, kjer bi lahko koga kaj vprašala. Imela pa sem veliko izkušenj in znanja z različnih področij ter zelo razširjeno mrežo poznanstev v različnih krogih. Poleg tega sem se pa vedno zelo hitro učila in prilagodila na nove situacije.

Začelo se je podjetniško življenje. Vedno pravim, da je bil skok v podjetništvo najboljša odločitev mojega poslovnega življenja, ki je ne bom nikdar obžalovala.

Ker sem že od mladih nog vedno nekaj organizirala (maturantski ples, srečanja oz. obletnice srednje šole, faksa…) in bila v tem dobra, sem se odločila, da bo to moj posel. Tako sem začela organizirati svoje dogodke, ki so bili vedno drugačni od ostalih. Organizirala sem večerje v temi, čajanke, dogodke, kjer so se prepletali moda, umetnost in kulinarika, poletne delavnice za otroke, kjer sem kombinirala fotografski tečaj in športno vadbo itd.

A take vrste dogodki potrebujejo mnogo več časa, da jih ljudje opazijo, kot če bi organizirala stvari, ki so vsem že znane. Tako se mi je vmes zgodila finančna in osebna kriza oz. izgorelost, saj je bilo zelo veliko dela, na drugi strani pa premalo prihodkov. A drugače takrat nisem znala.

Vmes pa se mi je zgodila lepa in odmevna zgodba, ki še danes traja: 500 podjetnic. Tri punce (še Zori Jakolin in Petra Škarja) smo se zbrale skupaj in se odločile, da si želimo spreminjati ženski podjetniški svet. Tako smo leta 2013 organizirale prvi in največji dogodek ženskega podjetništva v Sloveniji. Poimenovale smo ga 500 podjetnic, saj smo si že takrat postavile visok cilj. Po štirih letih dela smo letos uspele na četrtem dogodku zbrati 580 žensk, večinoma podjetnic, blagovna znamka je prepoznana daleč naokoli, tudi čez meje Slovenije. Tako da … vse se da, če se hoče in ni potrebnih na desetine ljudi. Dovolj, da so pravi, zagnani ljudje, pa tudi, če samo tri punce, z jasno idejo in vizijo ter voljo vse to izpeljati.

Zgodba 500 podjetnic mi je vsekakor prinesla veliko prepoznavnost. Na poti pa sem ugotovila, da moram nekaj korenito spremeniti, saj me moje delo ni več izpolnjevalo. Bila sem izčrpana, tako fizično kot finančno. Tako sem začela razmišljati, kaj si v življenju sploh želim početi, kaj je moja strast, kaj me veseli. In počasi se mi je začela oblikovati nova zgodba.

Danes delujem tako na različnih področjih:

  • Ohranila sem organizacijo dogodkov, a samo še za podjetja, lastnih ne organiziram več, razen izjem (lastna predavanja)
  • Začela sem predavati na temo strasti, kako jo odkriti in spremeniti v posel
  • Začela sem svoje znanje prenašati na druge kot coach (ena na ena) ter kot mentor


Trenutno sem mentorica dvema puncama iz projekta Kolegice (Zavod Nefiks). Prva je Deja Suljkanović, s katero sva začeli delati lani. Deja je vizažistka, ki je poleg tega zbrala pogum in prevzela pizzerijo, ki je bila prej v mirovanju. Prav ponosna sem nanjo! ursazorz11

Druga pa je Elizabeta Suljanović, s katero sva začeli delati ne dolgo nazaj. Elizabeta ima velik smisel za notranje oblikovanje ter medosebne odnose. Želi si tudi spoznati področje marketinga in organizacije dogodkov, zato sem jo z oktobrom vzela na Usposabljanje na delovnem mestu preko ZRSZ. Pomaga mi pri raznih dogodkih, da vse lepo teče, tako da sva super tim.

Nekaj svoje strasti sem prenesla tudi že na študente, želim pa si jo tudi na dijake srednjih šol, v obdobju, ko se odločajo, kam se vpisati naprej na študij.

Skratka, strast je tisto vodilo v življenju, ki nas poganja naprej in nam kaže pravo pot. Upam, da ste svojo strast že odkrili. Če je še niste, vam bo v pomoč vprašalnik »27 vprašanj, ki vam bodo pomagala najti vašo strast«, ki sem ga prevedla in preuredila od Scotta Dinsmora.

SREČNO!

Urša Žorž, Eventio
W: www.ursazorz.com
E: ursa.zorz@eventio.si
M: 031 335 581
FB: Eventio in Strastno pleme