fbpx
Te mika tujina? Poglej kaj ti ponuja EVS

| Mednarodni projekti


Že poznaš EVS? Huh....kaj pa sploh pomenijo te tri črke? EVS je kratica za Evropsko prostovoljno službo (ang. European Voluntary Service), ki mladim ponuja možnost prostovoljnega dela v organizaciji v tujini in s tem mladim omogoča neformalno pridobivanje znanja.

Mladi, stari med 17 in 30 let lahko odidejo v drugo državo za najmanj 2 meseca in največ 1 leto in se preizkusijo v različnih aktivnostih kot je npr. delo z otroki ali najstniki, delo z osebami s posebnimi potrebami, delo na področju okoljskih sprememb, trajnostnega razvoja, umetnosti pa tudi demokracije, boja proti diskriminaciji in še mnogo drugih področjih. Prostovoljec ima pri tem krit prevoz od kraja bivanja do kraja izvajanja aktivnosti, stroške bivanja in zavarovanja, dobi pa tudi manjšo žepnino.
Od septembra 2016 je tudi Zavod Nefiks pošiljajoča in gostiteljska organizacija, kar pomeni, da bomo tudi mi zainteresiranim prostovljcem omogočili mednarodno EVS izkušnjo in k nam povabili prostovljce iz tujine.

Te zanimajo izkušnje EVS prostovoljcev?

Nataša je o svoji prostovoljski izkušnji na Madžarskem zapisala:
»Moje letošnjo leto se je pričelo precej drugače kot po navadi. Zaradi poteka pogodbe za določen čas, nisem bila več zaposlena, posledično nisem imela nobenega vira dohodka in s časom sem lahko upravljala sama. Vse to sem obrnila sebi v prid in na internetu pričela iskati različne priložnosti, ki jih ponujajo neformalne organizacije ter brskala za mladinskimi izmenjavami, ki bi kategorično ustrezale mojim interesom, starosti in statusu. Kmalu sem ugotovila, da je možnosti res veliko in sem tako pričela izbirati teme projektov, ki so me resnično zanimale. Nazadnje sem se prijavila na opravljanje dvomesečne Evropske prostovoljne službe na Madžarskem. Projekt mi je bil zanimiv, povezan s promocijo zdravega in aktivnega življenja mladih, učenjem in spoznavanjem različnih neformalnih metod učenja, z organiziranjem tekaških maratonov in informiranjem mladih o Erasmus+ programih.
Celoten koncept mi je bil všeč, oddala sem prijavnico in kmalu sem izvedela, da sem sprejeta. Pričela sem s pakiranjem stvari, se poslovila od družine in brez velikih pričakovanj odšla v majhno mestece Debrecen, ki je 2 uri oddaljeno od Budimpešte. Kmalu po prihodu je sledila namestitev v prijetnem in prostornem stanovanju, ki je bilo petnajst minut oddaljeno iz strogega centra mesta.
Moram reči, da je lokalna organizacija zelo dobro poskrbela za vso koordinacijo in svoje prostovoljce. Sledilo je spoznavanje okolja, obisk pisarne, predstavitev mentorjev tamkajšnje organizacije, predstavitev programa in seveda spoznavanje z vsemi prostovoljci. Dnevi so pričeli kar naenkrat zelo hitro teči in na koncu smo se res težko poslovili drug od drugega.
V kolikor bi morala izpostaviti tri prednosti te mednarodne izkušnje, bi to zagotovo bila družba s katero smo si delili tako rekoč vse, kratki izleti v bližnje kraje (Tokaj, Hortobágy National Park, Lviv, Cluj Napoca, Sibiu...) ter druženje in spoznavanje lokalnih navad in ljudi. Poleg že naštetih prednosti udeležbe na mednarodnem projektu, bi izpostavila tudi vse neformalno pridobljeno znanje, ki mi sedaj predstavlja dodano vrednosti pri iskanju zaposlitve in v življenju nasploh.«
 

 

Martina, ki je bila prostovoljka v Španiji pa je izpostavila še:

V okviru EVS sem v Španiji 10 mesecev delala v šolskem centru, kjer sem pomagala zaposlenim pri pripravi aktivnosti za dijake in študente v šolski svetovalni službi in oddelku za mednarodno sodelovanje. Kot psihologinji mi je ta projekt omogočil osebnostni in karierni razvoj medtem, ko sem s svojim delom pomagala širiti obzorja mladih v Malagi. Večina mladih s katerimi sem delala ni še nikoli potovala izven svoje regije, kaj šele izven svoje države. Prostovoljci smo jim tako v njihovo življenje prinesli košček Evrope.
EVS pa je bil pomemben korak tudi v mojem življenju, saj sem se prvič za dlje časa odpravila v tujino, nekam kjer nisem poznala nikogar, v državo katere jezika nisem govorila, v organizacijo o kateri sem vedela samo to kje se nahaja in kaj približno počne. Iz svojega varnega domačega kraja sem se podala v neznano. Seveda je to pomembno vplivalo na mojo osebnostno rast. Naučila sem se sobivati z ljudmi iz različnih držav, sodelovati v mednarodnem timu z zaposlenimi na šoli in ostalimi EVS prostovoljci, komunicirati v dveh tujih jezikih hkrati (španščini in angleščini) in še marsikaj drugega.
Vsem mladim do 30. leta bi priporočila, da izkoristijo program Evropske prostovoljne službe in se za nekaj mesecev odpravijo v tujino. Izkušnje, ki jih bodo pridobili bodo povečale njihovo samostojnost, postali bodo bolj zaposljivi, spomini na to dogodivščino pa jim bodo ostali za celo življenje. Skupnosti v kateri bodo opravljali prostovoljno delo bodo pomagali pri spoznavanju drugih kultur, razbijanju stereotipov, učenju tujih jezikov,…
Zato čimprej poiščite svoj prostovoljski izziv, možnosti je ogromno, samo oči je treba odpreti!

»«
Če želiš izvedeti več in se vključiti v aktualne projekte se pridruži Facebook skupini International Nefiks ali nam piši na international@nefiks.si. Skupaj bomo razmislili o najbolj primernih možnostih za tvojo mednarodno izkušnjo.

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00