fbpx
Vsako mnenje šteje! YouthMetre povezuje mlade z odločevalci

| Mednarodni projekti

Študijska skupina YouthMetre je na udeležencih pustila vtis, da lahko vsaka ideja šteje in je upoštevana pri političnih odločevalcih. 
To je bila čudovita priložnost, da smo mladi, stari med 18 in 30 let podali svoje konstruktivne ideje o izboljšanju stanja za nas ter jih sporočili belgijskemu partnerju, organizaciji ARS for Progress of People, ki predstavlja posrednika med mladimi po celotni Evropi in oblikovalci politike.

V študijski skupini, ki je štela 16 udeležencev smo analizirali Evropsko strategijo mladih s poudarkom na osmih področij ukrepanja; to so izobraževanje in usposabljanje, zaposlovanje in podjetništvo, zdravje in dobro počutje, participacija mladih, prostovoljne aktivnosti, socialna vključenost, mladi in svet ter ustvarjalnost in kultura.
Udeleženci smo ocenili in predstavili stanje vseh naštetih kazalnikov v Sloveniji, ob tem pa izpostavili problematiko določenih področij, ki nastaja zaradi ohlapnosti zakonskih predpisov.
Spoznali smo se s programom YouthMetre in preučili možnosti njegove uporabe v lokalnem okolju. Nova pridobitev mladim omogoča dostop do informacij, kako oblikovalci politike zastopajo različna mladinska področja, hkrati pa se lahko vključimo v procese odločanja s podajanjem idej za izboljšanje našega položaja v prihodnosti.


Kaj je bila glavna motivacija udeležencev za prijavo na ta dogodek in kaj so od njega odnesli, pa si lahko preberete v nadaljevanju:


Udeleženka Nina Zupančič:

Na dogodek sem se prijavila, ker me je problematika v družbi vedno zanimala. Menim namreč, da pogosto imamo priložnost, da spremenimo stanje v družbi pa se raje pritožujemo, namesto, da bi iskali rešitve ali pa se pritožili na ustrezen organ. Izkušnja me je še toliko bolj presenetila, ker je izvajalce programa dejansko zanimalo naše mnenje o tem, kaj menimo, da je težava v Sloveniji. YouthMetre se mi zdi, da je zelo uporaben pripomoček, ki bi ga bilo potrebno uporabljati v prihodnje in upam, da ga bodo uporabljale tudi pristojne lokalne inštitucije in ne le neprofitne organizacije, ter druge nevladne organizacije. Všeč mi je bilo tudi, da smo imeli priložnost, da sami oblikujemo projekt, ki bi ga izvajali zato, da bi lahko rešili situacijo. V naši skupini smo morda imeli nekoliko težav pri zedinjenju glede tega kateri faktorji so se nam zdeli najbolj pomembni. Pogosto namreč ljudje drugače zaznavamo težave v družbi, saj se nam zdijo različne stvari bolj ali manj pomembne. Kljub temu pa menim, da bi se morale odgovorne inštitucije v veliki meri zanimati za mnenje posameznikov in hkrati poskusiti problematiko, ki jo zaznavamo mi in ne le tistih na katere nakazujejo različni indikatorji.

Udeleženka Brigita Škvarča:

Na dogodek sem se prijavila iz čistega zanimanja in ker še nisem izgubila upanja, da se slišijo in uresničijo ideje mladih za boljši danes in jutri.
WP 20161115 12 41 57 ProUdeleženka Aleksandra Kansky:
Na dogodku sem izvedela za spletno stran YouthMeter, kjer lahko postaviš na noge kakršenkoli projekt, ki te zanima, se povežeš z ljudmi po Evropi, ki počnejo podobne stvari. Malo širše sem začela razmišljati o tem, s čim vse se lahko ukvarjaš. Izkušnja je bila dobra, prijetna.
V skupini smo si zamislile projekt vključevanja otrok iz socialno ogroženih družin in otrok, ki imajo potencial, da jih družba zavrača, izloči. Pri projektu bi sodelovale različne mestne skupnosti, ljudje, ki jih zanima delo z otroki. Otrokom bi pomagali pri razvijanju njihovih hobijev, talentov (igranje na glasbila, šport, učenje različnih spretnosti...) in jim pri tem nudili neko zavetje izven doma, kjer bi lahko aktivno preživljali prosti čas, se socializirali ter se pri tem kaj novega naučili.

WP 20161115 12 46 23 Pro

Želite izvedeti še več o projektu ter podati svoje mnenje?

Oglejte si video intervjuje z Brigito in Natašo ter Nino ali obiščite spletno stran YouthMetre

Projekt pa lahko spremljate tudi na Facebooku.


YouthMetre (YM) is a two-year initiative funded by the European Commission through its Erasmus Plus Programme – Key Action 3: “Forward-looking cooperation 1 projects”. YouthMetre aims to support EU Member States, municipalities and regions in carrying out effective policy reforms in the field of Youth in line with the indications provided by the EU Youth Strategy, and according to the priorities perceived by its target population: young Europeans. In order to collect the opinions and ideas of European youngsters, YouthMetre entertains 15 Study Groups (SG) in 15 EU States. Each SGinvolves atleast 10 young citizens(18-30 y.o.) in informal education activities that encourage the youth to discuss the EU Youth Strategy 2010 – 2018, its key areas and its dashboard of indicators (EU Youth Dashboard).

 

Pasica vsi mednarodni

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00