fbpx
Betzavta - konflikt, ki odpre nov pogled na problem

| Mednarodni projekti

Te zanima kaj je to Betzavta in kako je 6 mladinskih delavcev iz Slovenije (pre)živelo mednarodni trening na to temo v Franciji?

betzavta 3

Pred kratkim sem se vrnila iz Francije z mednarodnega treninga o Betzavta pedagogiki. Specifična metodologija, katere ime pomeni »skupaj«, stremi k temu, da v posamezniku izzove konflikt, ki mu odpre nov pogled na problem, s katerim je soočen. Metodologija je sicer primerna za razmišljanje o različnih vsebinah, mi smo se osredotočili na učenje osnov demokracije. Težko bi na kratko povzela, česa sem se naučila; po eni strani je veliko tem ostalo odprtih in moram o njih še razmisliti, po drugi strani menim, da sem usvojila take vrste znanje, ki se ga ne da ubesediti, ga bo pa moč videti skozi vedenje. Tekom treninga sem razmišljala o tem, koliko tihih predpostavk imam, ki jim sledim, ne da bi jih preverila. Vedno znova me preseneti, kako hitro se »izklopimo«, ne razmislimo, temveč se ravnamo po ustaljenih vzorcih. Počasi sestavljam skupaj vse, česar sem se naučila, in sestavljam sebe z védenjem, da sem morda malo drugačna od tega, kot se poznam, a gotovo drugačna od tiste, kot sem bila pred odhodom.

betzavta 1

 

Preživeti teden v Franciji je bila odlična izkušnja. Prijetno sem bila presenečena nad uglajenostjo in prijaznostjo njenih prebivalcev. V izziv mi je bilo sporazumevati se z njimi, saj angleško znajo redki, sama pa francosko na trenutke razumem, a povedati ne znam popolnoma ničesar, razen osnovnih fraz. Zanimivo je bilo spremljati priprave na novoletne praznike v Narbonnu, mestu, ki se odeja v lučke pri 16 stopinjah Celzija. Trening, preživet z udeleženci iz Nemčije, Francije, Hrvaške in Slovenije, je bil neverjeten – poln razprav, deljenja mnenj, igre, smeha, ustvarjanja. Opomniš se, da čeravno prihajamo iz različnih krajev in smo si morda različni, odlično sodelujemo. Taki dogodki me vedno navdajo z energijo in si ob njih mislim, če 20 ljudi uspe stati na 4 stolih, je kaj, česar ne zmoremo?


Zapisala: Ksenija Zečević

 

Kako so preživeli trening in ali bi ga priporočili ostalim, smo povprašali tudi ostale udeležence. Kaj so povedali si lahko preberete v nadaljevanju...

betzavta 5

Tanja je trening doživela takole:

Od vseh izobraževanj na katerih sem bila v tujini, je ta name pustil najboljši pečat – je bilo kvalitetno izvedeno, zanimivo, se me je dotaknilo zelo osebno, mi znotraj mene odprlo nov pogled na do sedaj izvajane aktivnosti, ki jih sama izvajam (se pravi, nekih novih znanj nisem dobila, se mi je pa odprl nov pogled na način izvedbe in proces). Je bila tudi zelo lepa skupina, v kateri sem se zelo prijetno počutila (v nobeni prej tako kot v tej, saj sem oseba, ki potrebuje veliko osebnega prostora in občutek, da ga brez slabe vesti, lahko imam).
Skratka, meni je bilo zelo uporabno.

betzavta 2

 

Lucija pa je svojo izkušnjo povzela takole:

Usposabljanje za mladinske delavce v mestecu Narbonne na jugu Francije je bilo vsekakor zelo zanimiva izkušnja in odlična priložnost za pridobivanje novega znanja. Z do takrat nepoznano Betzava pedagoško metodo smo se učili vzpostavljanja demokratičnih odnosov v družbi, zagotavljanja enakosti in pravičnosti, hrkati pa smo v sklopu vaj izkusili tudi grenkobo socialne izključenosti in manjšin, pri čemer nam je izkušnja pripomogla k resničnemu razumevanju različnih socialnih položajev in vzpodbudila zavedanje o potrebi nenehnega zagotavljanja enakosti in pravičnosti v družbi.
Mladinska usposabljanja bi priporočila vsakomur, ki ima željo po novem znanju na različnih področjih, željo po spoznavanju mladih s podobnimi interesi, izmenjavo izkušenj iz praks ter navsezadnje željo po urjenju sporazumevanja v tujem jeziku in spoznavanja novih kultur, mest in odkrivanje koščkov neznanega.

betzavta 4

 

Si želiš tudi ti doživeti kaj takega? Spremljaj naše novičke na talentiran.si in/ali se pridruži naši skupini International Nefiks na Facebooku.

Mednarodni trening za mladinske delavce ParticipAction je v decemrbu 2016 organizirala francoska mladinska organizacija Roudel s podporo programa Erasmus +.

Pasica vsi mednarodni


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00