fbpx Nefiks
Sobota, 26 September 2020

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

2. NEFIKS KARIERNI DAN 2017

Po več kot 50 srednjih šolah po vsej Sloveniji se je odvil Nefiks Karierni dan, ki ga je Zavod Nefiks pripravil že drugič. Svoja vrata so dijakom odprla tudi Karierna središča ZRSZ, Ljudske univerze ter druge institucije, ki so nudile brezplačno karierno svetovanje.

»Faks je sam pot, da živite svoje sanje« je odmevalo po šolah po Sloveniji, ki so v sklopu 2. Nefiks Kariernega dne zavrtele pesem "Čaka vas uspeh", ki jo je posebej za ta dan napisal raper Zlatko. DSCF2597Ta je tudi pozdravil dijake na Srednji šoli za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo v Ljubljani, kjer je potekala osrednja slovesnost. Zlatku so se pridružili tudi drugi gostje, nekdanji dijaki SŠFKZ, ki so v sproščenem in spodbudnem vzdušju mladim predstavili svoje karierne poti.

DSCF2565

Nekateri so ostali zvesti svoji srednješolski poklicni poti, spet druge je pot popeljala drugam. O tem, kako se osebni cilji skozi čas spreminjajo, je spregovorila novinarka Nuša Lesar, ki je svojo pot začela kot dijakinja SŠFKZ, jo nadaljevala na Fakulteti za farmacijo, danes pa je voditeljica informativne oddaje Svet na Kanalu A. Poudarila je, da imaš lahko vse znanje tega sveta, a če ga ne znaš uporabiti v vsakdanjem življenju, ti ne koristi. Pomembna je širina.

»...če vas kaj zanima, se izobražujte, berite, pogovarjajte se z ljudmi«.

Vsi gostje so s svojimi zgodbami motivirali mlade, naj sledijo svojim sanjam in ciljem ter naj se ničesar ne ustrašijo. Treba je prepoznati priložnost in jo izkoristiti, pri tem pa ostati zvest samemu sebi, svojim vrednotam in prepričanju.

»Usoda ni odvisna od priložnosti, ampak od izbire. Vse poti imate odprte, samo vedeti morate, da greste prot cilju«,

je dejala Tjaša Zupančič Hartner, ki jo je po končanem šolanju na SŠFKZ karierna pot pripeljala do doktorata iz strojništva. Cilj pa je za vse goste enak – najti delo, v katerem zares uživaš.

DSCF2567
Tudi drugod po Sloveniji je bilo pestro, odvijale so se delavnice o kompetencah in poklicih prihodnosti, pogovori z delodajalci ter brezplačna karierna svetovanja. Vse z namenom mladim sporočiti, da je študij pot in ne cilj ter jih spodbuditi k razmišljanju o kariernem razvoju in poklicni poti. Je bolje izbrati študij, ki te zanima, ali tistega, ki te bo pripeljal do bolje plačane službe?

Pripravila: Špela G.

***

Podporniki projekta Nefiks karierni klubi:

image004

MOLuzm

image005