fbpx
Uvodno srečanje Italijanskega jezikovnega kluba v Sežani

| Jezikovni klubi

V sredo, 5.4.2017 smo tudi v Sežani pričeli z italijanskim jezikovnim klubom. Ta je namenjen tistim, ki sicer že imamo neko osnovno znanje, vendar nam govor nekako ne steče oziroma se nam zatakne ravno takrat, ko jezik resnično potrebujemo.

 

Uvodno srečanje je, kljub temu, da nismo vedeli kdo točno bodo naši udeleženci ter kako se bomo ujeli tudi z našo »govorko«, potekalo v skladu z načrtom. Po izreku dobrodošlice so sledile kratke predstavitve udeležencev. Vsak je povedal kdo je, iz kje prihaja in s kakšnim namenom se je odločil, da se nam pridruži. Nadaljevali smo s predstavitvijo zavoda Nefiks in osnovnimi pravili delovanja samega jezikovnega kluba. Sledila je prva aktivnost v italijanskem jeziku, kjer smo dali poudarek na osebne predstavitve (kdo smo, kaj radi počnemo v prostem času, zakaj se nam zdi italijanščina uporabna ipd.). V drugem delu smo načrtovali nadaljnja srečanja in za vsako srečanje določili eno ali dve odgovorni osebi. Med drugim smo se dogovorili tudi, da bomo predzadnje srečanje namenili izletu v Trst, kjer bomo naučeno preizkusili v praksi.

trieste 442587 340 opt

Na koncu je naša »govorka«, pripravila drugo aktivnost v italijanskem jeziku, kjer smo poslušali tudi kratek posnetek dialoga ter se nato na podlagi tega nadaljevali s pogovorom. Sledil je dogovor, da bomo oblikovali Facebook skupino, v kateri si bomo informacije izmenjevali izključno v italijanščini ter končna evalvacija prvega srečanja. Izkazalo se je, da večina udeležencev sicer precej dobro razume pogovorno italijanščino, da pa ima večina precej težav z govorjenjem, k čemur je svoje malo dodala tudi začetna trema. Ta je kmalu popustila, saj je vse skupaj potekalo v precej sproščenem vzdušju. Naša »govorka« se je pri tem zelo izkazala in nam pomagala, da smo začeli oblikovati prve povedi v tujem jeziku.

Sežana opt

Dve udeleženki sta sicer popolni začetnici in sta mi naknadno sporočili odločitev, da kluba ne bosta obiskovali. Obe menita, da morata najprej osvojiti osnove, pri čemer jim bomo seveda z veseljem pomagali ter jim posredovali povezave do različnih vaj, primernih za začetnike. Vabljeni sta tudi, da se nam pridružita na končnem izletu v Trstu ter se na nas kadarkoli obrneta po pomoč. Sicer pa med udeleženci motivacije za učenje zagotovo ni manjkalo, zato se že veselimo nadaljnjih srečanj, ki nas bodo postopno opogumila, da jezik uporabimo tudi v vsakdanjih življenjskih situacijah.

 

Zapisala vodja jezikovnega kluba: Leonida B.
Jezkovni klub se izvaja v prostorih MC Podlaga.
Foto: Pixabay

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00