fbpx
Spletna prisotnost in kako se lahko zavarujemo na internetu

| Nefiks zaposlitvene rešitve

V okviru Nefiks zaposlitvenih rešitev trenutno izvajamo serijo izobraževanj za vse, ki so že vključeni v projekt. Kje in kdaj se izvajajo posamezna izobraževanja si lahko preberete tudi TUKAJ. Ta četrtek smo tako imeli možnost spoznati g. Benjamina Lesjaka, ki je nam je razložil vse o prisotnosti na spletu, na kakšen način se pojavljamo na spletu in zakaj moramo biti na spletu previdni.


Glede na to, da je na internetu prisotna praktično polovica Zemljanov, je pomembno, da vemo kako se predstavljamo na njem, kakšne so njegove pasti in kje se lahko zaščitimo. Uporaba interneta preko telefona se je v zadnjih letih močno dvignila in celo prehitela uporabo interneta na računalnikih. Kar je dobro upoštevati tudi, kadar na primer prošnje za zaposlitev.

DSC 5717 opt


Berljivo tudi na telefonih
Vedno bodimo pozorni, da bo vsebina e-maila lepo berljiva tudi na mobilnih telefonih, za kar lahko poskrbimo že s pošiljanjem CV-jev v PDF obliki. To dejstvo upoštevajte tudi če se podajate na samostojno pot in ustvarjate svoje spletne strani (poskrbite za ustrezno velikost slik npr.).


Gradnja lastne blagovne znamke
Vedeti moramo, da nobeno pojavljanje na spletu ni brezplačno! Lastniki aplikacij namreč tržijo z našimi podatki. Ker količina podatkov na internetu iz minute v minuto narašča je pametno, da tudi sami znamo iz tega potegniti največ. Kako lahko recimo družabna omrežja uporabimo za izboljšanje naših zaposlitvenih možnosti? Predvsem s tem, da imamo ustrezno pojavljanje na spletu t.j., da si gradimo blagovno znamko, da skrbimo za zasebnost, da širimo socialno mrežo, da se znamo zavarovati pred zlorabo ipd.


50% kandidatov zavrnjenih zaradi slabe fotografije
Zaradi same razsežnosti interneta ni čudno, da čedalje več head hunterjev išče kadre na spletu (preko Facebooka, LinkedIna, blogov ipd.), zato naj bo naše pojavljanje v njem primerno. Raziskave so pokazale, da je kar 50% kandidatov bilo zavrnjenih za zaposlitev zaradi slabe fotografije ali neprimerne objave na družabnem omrežju. Iz družabnih omrežij so kadroviki našli in izločili tudi kandidate, ki so slabo govorili o prejšnjem delodajalcu, so imeli slabe komunikacijske sposobnosti, izražali diskriminatorne vsebine, lagali ali pili oz. se drogirali.

DSC 5714 opt


Naša varnost na spletu
Gospod Benjamin nam je pokazal kar nekaj prijemov in spletnih strani, ki jih lahko s pridom uporabimo za našo varnost na spletu. Pa naj jih naštejem le nekaj:
-   http://myaccount.google.com (preveriš kaj vse imaš objavljeno na spletu o sebi)
-   http://www.google.com/alerts (dobiš sporočilo, ko se na spletu pojavi tvoje ime)
-   www.varninainternetu.si (za varno uporabo spleta – za odrasle)
-   Safe.si (za varno uporabo spleta – za otroke in mladostnike)

G. Lesjak poudarja: ''Vsako dejanje na internetu ima posledico.'' Vse, kar smo kadar koli dali na internet je tam ostalo, tudi če smo to izbrisali prvo sekundo, zato je pomembno, da pazimo na svoj ugled in smo previdni s vsebinami, ki jih objavljamo. Prav tako moramo biti previdni pri odvisnosti od teh ne-kemičnih drog in če opazimo, da imamo mi ali kdo, ki ga poznamo težavo, da si poišče pomoč. Pri nas obstaja za take primere stran: www.logout.si.

logout opt
Na kratko povedano, po pameti in s pametjo na internet. Pa srečno!

Predavanje povzela in zapisala: Anita Boljte
Foto: arhiv Zavoda Nefiks (Nives F.)

Viri:

http://www.delo.si/gospodarstvo/kariera/brigita-lazar-lunder-pomembno-je-biti-v-dobri-druzbi.html

https://www.linkedin.com/pulse/7-important-steps-update-your-linkedin-headline-today-sarah-ward

http://www.classycareergirl.com/2016/01/linkedin-profile-guide/

http://www.onlinemarketing-trends.com/

https://www.mojedelo.com/karierni-nasveti/znate-uporabljati-linkedin-v-njegove-prave-namene-3405

https://www.mojedelo.com/karierni-nasveti/kako-vam-lahko-facebook-pomaga-pri-iskanju-sluzbe-3404

http://www.noobpreneur.com/2014/05/13/want-land-dream-job-improve-social-media-profile-job-search/


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00