fbpx
BiTriMulti trening na Poljskem

| Mednarodni projekti

Že vse od moje prve udeležbe na mednarodni mladinski izmenjavi se spogledujem z idejo, da bi tudi sama organizirala projekt v okviru Erasmus+ programa. Specifične metode in oblike dela, odlična skupinska dinamika, interkulturno okolje, predvsem pa številne pridobljene kompetence, ki so odraz vsake take izmenjave ali treninga so me vedno znova navdušile in še bolj prepričale v vrednost neformalnega učenja, še posebej takega, ki poteka na mednarodni ravni.

P1 opt
Z namenom pridobiti osnovno znanje o tovrstnih projektih oziroma organizaciji le-teh sem se tako udeležila treninga BiTriMulti treninga za začetnike na področju Erasmus+ projektov, ki je med 14. in 18. 6. potekal na Poljskem, v kraju Konstancin- Jeziorna blizu Varšave.


Namen treninga je bil udeležencem približati področje organizacije mladinskih mednarodnih izmenjav ter jih opremiti z osnovnimi kompetencami za izpeljavo lastnih projektov v praksi. Hkrati je bil trening tudi odlična priložnost za spoznavanje ostalih udeležencev in njihovih organizacij ter s tem tudi potencialnih partnerjev za lastne projekte.

P3 opt
Od treninga sem si obetala veliko in prav toliko tudi dobila. Trenerja, ki sta vodila trening sta bila nadvse profesionalna, prav tako tudi koordinatorji projekta, ki so poskrbeli za najmanjšo podrobnost in s tem predstavili vzorčni primer organizacije kakovostnega mednarodnega projekta. Program je bil zastavljen tako, da smo se najprej seznanili z osnovami Erasmus+ programa, ključnimi ukrepi in njihovimi nameni, ter nato postopno prešli na obravnavo osnovnih korakov za pripravo mladinske mednarodne izmenjave. Pri tem smo teoretično obdelali vse korake od osnovne ideje, postavljanja ciljev, oblikovanja programa, sodelovanja s partnerji, izpeljave aktivnosti in zaključnih faz projekta, kjer smo še posebej poudarili pomen končnih učinkov, ki jih je vedno potrebno zasledovati. Da pa ne bi vse skupaj ostalo zgolj pri teoriji smo dobršni del srečanja namenili tudi praktičnemu načrtovanju naših projektov, ki je potekalo v mednarodno mešanih skupinah. Vsaka skupina je najprej oblikovala osnovno idejo, razdelala cilje in nato izpolnila prijavnico projekta, tako, kot bi šlo za res. Stroga komisija trenerjev je nato prijavnice ocenila in vsaki skupini podala konstruktivno kritiko, pri ocenjevanju pa smo sodelovali tudi udeleženci, ki smo prevzeli vlogo ocenjevalcev drugih skupin. Pri tem smo dobili ogromno novih idej, predvsem pa uvid, kaj so odlike kakovostne mladinske izmenjave ter na kaj moramo biti še posebej pozorni.

P2 opt
Zadnji dan je bil namenjen obravnavi financiranja mladinskih izmenjav in možnosti za individualno posvetovanje pri trenerjih. Po končni evalvaciji smo nadaljevali s poslovilno zabavo ter se drugo jutro razšli z željo, da se znova srečamo, tokrat kot partnerji v naših mednarodnih projektih.

Zapisala in slikala: Leonida Brezovec

Pasica vsi mednarodni


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00