fbpx
Europe - Take Action

| Mednarodni projekti

7. – 13. oktobra sta se prostovoljki Nataša Progar in Nika Gregorin na Portugalskem udeležili Partnership Building Activity (PBA), kjer sta v sklopu projekta Europe – Take Action predstavljali Zavod Nefiks. Gre za mednarodni projekt, ki je financiran s strani programa Erasmus+. PBA je aktivnost, namenjena spoznavanju novih partnerskih organizacij oziroma poglabljanju vezi med že znanimi partnerskimi organizacijami in iskanja skupnih interesov ter izmenjavo dobrih praks na področju mladinskega dela.

Na Portugalskem, natančneje v Arcos de Valdevez, je sodelovalo pet organizacij iz petih držav; Slovenije, Portugalske, Belgije, Italije in Litve, iz vsake države pa sta bila po 2 predstavnika. Preko različnih delavnic smo podrobneje predstavljali in spoznavali organizacije, pogovarjali smo se o potrebah članov organizacij in lokalnega okolja ter odkrivali ovire pri implementaciji projektov. Skupaj smo iskali rešitve in dajali predloge za prihodnje delo mladinskih organizacij.

ETA 2

Osrednja tema našega srečanja je bil mednarodni projekt Europe – Take Action. To je projekt, sestavljen iz treh delov oz. treh različnih vrst aktivnosti; in sicer iz PBA, treninga za mladinske voditelje in same mladinske izmenjave, ki bo sledila aprila 2018. PBA-ju bo sledil decembrski trening, ki bo namenjen samemu načrtovanju mladinske izmenjave in pripravi vodje skupin na delo z mladimi udeleženci, ki bodo šli na izmenjavo na Portugalsko.

ETA 3

Tematika, ki bo v osrčju izmenjave, je spoznavanje evropskega državljanstva preko snemanja lastnega filmčka. Portugalski organizatorji Associacao Juventude Vila Fonche so vse udeležence PBA toplo sprejeli in jim poleg mesta razkazali tudi mladinski center, kjer so spoznali nekaj lokalne mladine in 3 EVS prostovoljce. Ker gre za okolje, ki je odmaknjeno od večjih mest, je bil organiziran tudi voden ogled po mestni hiši, kjer so bile podrobno predstavljene statistike šolo-obveznih otrok in programi mladinskega dela, ki so namenjeni mladim z manj priložnostmi.



Pripravila: Nika Gregorin

Pasica vsi mednarodni

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00