fbpx
Ali je čas za digitalno mladinsko delo?

| Dogodki

27. in 28. novembra je potekal Nacionalni posvet mladinskega sektorja 2017, ki je združeval različne mladinske organizacije, mladinske delavce in druge, ki delajo z mladimi. Na posvetu smo se spraševali o aktualnih temah v mladinskem sektorju in iskali povezave med digitalnim svetom in mladinskim delom.

Nacionalni posvet 2

Seznanili smo se z vmesno evalvacijo programa Erasmus+ Mladi v akciji dr. Tomaža Deželana, spoznali pa smo se tudi z novim evropskim programom Evropska solidarnostna enota, ki bo do neke mere zamenjal dosedanjo Evropsko prostovoljsko službo.
V nadaljevanju sta okrogli mizi odprli debato na temo digitalnih kompetenc za mlade in vprašanje demokracije v času novih tehnologij. Pogovor je tekel tudi o pomembnosti socialne komponente, poleg tehničnega znanja in razširjen pogled na digitalne kompetence, ki ne vključujejo zgolj obvladovanja določenih programov, ampak tudi kritičnost in zmožnost reševanja problemov s pomočjo tehnologije.
Po nagovoru in kratkem pogovoru z ministrico dr. Majo Makovec Brenčič smo se udeleženci posveta vključili v različne aktivnosti na temo digitalnih kompetenc in njihove uporabe.
Drugi dan smo začeli s predavanjem Filipa Dobranića o izzivih in priložnostih mladih v digitalni družbi, ki je udeležence spodbudilo k iskanju novih pogledov na izzive s katerimi se soočajo mladi.
Za tem smo se udeleženci ponovno udeležili različnih aktivnosti na temo digitalnih kompetenc, uporabe socialnih omrežij v mladinskih organizacijah, digitalnega zagovorništva, medijskega opismenjevanja mladih in uporabe odprtih podatkov.

IMG 3940 2
Dvodnevno druženje smo sklenili z okroglo mizo s predstavniki Urada RS za mladino, Mladinskega sveta Slovenije in Zavoda Movit, na kateri smo povzeli naša razmišljanja, dileme in zaključili letošnji posvet mladinskega sektorja.

»Nekateri gostje in njihova mnenja so spodbudila moje razmišljanje o digitalnem svetu. Zame osebno je bila udeležba koristna predvsem z vidika spoznavanja drugih organizacij, ki delajo z mladimi in za mlade ter mladinskega sektorja kot celote.« Tadej

»Udeležba je zame pomenila "srečanje stare klape", tako da bi bila vesela daljših odmorov. Vsekakor je nekaj svežine s svojim predavanjem o Modrijanih in ostalih možnostih odklopa vnesel Filip Dobranič. Še vedno pa mislim, da oglaševalci in trgovci mlade poznajo veliko bolje kot mi, zato bi bilo smiselno, da poskusimo kakšno znanje pridobiti tudi od njih.« Alenka

»Na Zavodu Nefiks menimo, da se mora mladinsko delo dogajati na terenu, v živo. Hkrati pa morajo biti zagotovljeni podporni mehanizmi za mladinske delavce in mlade, ki jim omogočajo osebnostno rast in napredek. Kompetence, ki jih posamezniki pridobijo z vključevanjem v mladinsko delo pa na Zavodu Nefiks elektronsko beležimo že od leta 2000. Vprašanje za nas zato ni, kdaj se bo mladinsko delo selilo v digitalni svet, ampak zakaj druge organizacije ne uporabljajo takih orodij, ki bi njihovim mladim pomagale tudi pri ključni stvari za mlade na prehodu v samostojnost - zaposlovanju, kar je ena od naših prioritet.« Jože

»Na dogodku sem se zabavala, pridobila ogromno informacij, ki jih bom s pridom uporabljala tako pri delu kot v življenju in, seveda, spoznala krasne ljudi, ki že na daleč izžarevajo ljubezen do svojega dela. Če nič drugega, je bilo na posvetu, kljub manj kot idealni situaciji v mladinskem sektorju, čutiti srčnost in željo po kvalitetnem mladinskem delu, pa naj bo to analogno ali digitalno.« Lucija

IMG 3946 2

Več slik si lahko ogledate na spletni strani MSS.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00