fbpx
Marek Svoboda - obetavni mlad športnik iz romantične Prage

| Pisma iz tujine

Povej mi malo o sebi - kdo si, od kod prihajaš in kaj je tvoj poklic.
Zdravo! Moje ime je Marek Svoboda, prihajam iz Prage in imam 21 let. Sem študent drugega letnika dodiplomskega študija politologije in mednarodnih odnosov na zasebni univerzi Cevro Institute v Pragi. Trenutno sem v Lizboni, kjer študiram v okviru programa Erasmus.

MarekSvoboda 1

 Katera je tista spretnost ali talent, ki te dela edinstvenega?
Mislim, da bi bilo trapasto, če bi o sebi menil, da sem poseben, saj je pred mano še dolga pot, preden bom postal bolj kompleksna osebnost in vsaj v okvirni obliki vedel, kdo želim biti. Ampak, če bi moral nekaj izbrati, bi omenil mojo sposobnost dobre analize in kritičnega razmišljanja. Vedno, kadar sem soočen s težavo, jo skušam podrobno razumeti in najti različne rešitve zanjo, dokler ne najdem najboljše. Če ta rešitev ne deluje, tega načina ne bom ponovil drugič.
Prav tako se skušam izogniti črno-belemu videnju sveta in skušam na vsako stvar pogledati iz več vidikov ter preverjati informacije iz več virov. Pomemben del tega procesa je tudi samokritičnost. Pogosto gledam nase kakor na glaven lik v filmu svojega življenja – in potem se vprašam, ali je to oseba, kakršna bi si želel biti.
Na zadnjem mestu moram omeniti, da ne odneham zlahka, in kadar se mi kaj ne posreči, samo vložim še več truda v to isto stvar.

Kdaj si začel razvijati svoj talent?
Že od mladih let sem bil žejen znanja in mislim, da je bil to čas, ko se je moj talent že pokazal. Pri 4-5 letih sem se naučil brati in potem so me zanimale različne stvari. Ljubil sem zgodovinske enciklopedije, ki sem jih prebral in vedel sem datume večine pomembnih bitk v zgodovini. Prav tako sem se naučil vse države na svetu in njihove zastave. Vse to se je zgodilo, še preden sem bil 6 let star. Vedno sem bil eden najboljših študentov v svojem življenju. Toda v svojih zgodnjih letih sem imel težave z obnašanjem. Vedno sem predčasno končal vse naloge v šoli, tako da mi je bilo potem med urami dolgčas, zato sem se odločal početi neumne stvari.

Kje se vidiš v petih letih?
Težko je reči. Zagotovo želim nadaljevati študij, ker me zadovoljuje in ker bi rad povečal svoje možnosti za dobro kariero. Zato bi rad naredil tudi magisterij, potem ko bom zaključil svojo diplomo. Rad bi vedel več in postal bolj zrela oseba, po drugi strani pa bi rad ostal tudi tiste sorte fant, ki je vedno za kakršnokoli zabavo in uživa življenje s svojimi prijatelji, kakor zdaj.

Kdo ali kaj je tvoj največji navdih?
Eden izmed mojih največjih idolov je moj stric Alois, ki je bil nekoč profesionalni igralec nogometa v češki drugi ligi. Celo nekatere ekipe iz prve lige so želele z njim podpisati pogodbo. Imel je dobro kariero in vsak dan je počel to, kar je imel rad, s strastjo. Igri je dal vse. Na žalost je umrl na igrišču med tekmo, preden bi lahko sam končal kariero. Za vedno bo ostal v mojem srcu, čeprav sem bil le nekaj mesecev star, ko se je ta incident zgodil.
Moj drugi največji idol je moj 88-letni dedek Herbert s svojo neskončno voljo za pridobivanje novega znanja in informacij. Pri svojih letih ima v svoji lasti in tudi aktivno uporablja zelo dober prenosni računalnik, tablični računalnik, pametni telefon in podobno. Pozna tudi socialna omrežja in kako delujejo. Pogosto preživljava čas skupaj in govoriva o različnih stvareh in obiskujeva muzeje in druga zanimiva mesta. Včasih je delal v znanstvenem centru, kjer je sodeloval pri testiranju delov letal.

Kaj si želiš doseči?
Najbolj si želim biti srečen in opravljati službo, ki mi bo dajala užitek in zadovoljstvo. Poleg tega si želim tudi zapustiti nekaj pomembnega za sabo, vendar se mi zdi sreča v življenju bolj pomembna, saj menim da je to ključ do dobrega življenja. Pogosto premišljujem o smislu življenja in menim, da je to morda prava pot.

Ali verjameš, da lahko prineseš spremembo na ta svet?
Da. Vsakdo lahko spremeni svet. Ni treba, da narediš nekaj res velikega. Samo bodi to, kar si in bodi srečen in pozitiven v odnosih do drugih ljudi. Skupaj lahko naredimo svet boljši kraj.

Kateri so tvoji največji cilji v življenju?
Živeti življenje tako, da ne bom obžaloval ničesar, ko odidem s tega sveta; da lahko rečem, da je bil čas, ki sem ga preživel, dober, in da je bilo vredno. Poleg tega sem zelo hvaležen svoji družini za neskončno podporo in ljubezen in bilo bi resnično lepo, če bi lahko tudi sam ustvaril podobne pogoje za prihodnje generacije.

Katere so tvoje vrednote?
Pogum in samožrtvovanje.

MarekSvoboda 2
Kako najdeš voljo za nadaljevanje projekta ali ideje, ko se stvari zalomijo?
Monty Phyton poje v slavnem filmu Life of Brian, da moraš vedno gledati na svetlo plat življenja. S tem se lahko strinjam.

V Sloveniji delam za neprofitno organizacijo Zavod Nefiks, v kateri mladim pomagamo unovčiti znanje, ki ga pridobijo v neformalnem izobraževanju. Imate kaj podobnega v vaši državi?
Vem za O2 Smartup, ki daje podporo mladim ljudem z dobrimi idejami. Ni isto, vendar je vseeno nekaj.

Povej mi zabavno zgodbo/ankedoto o sebi.
O meni je kar preveč zabavnih zgodb. ? Na primer, že od nekdaj sem bil precej visok. Ko sem bil 12 let star, sem skočil na zofo in z glavo ponesreči udaril stekleni lestenec. Ničesar nisem opazil, dokler nisem pogledal za sabo in videl, da je lestenec padel in uničil zofo.
Ko sem bil 6 let star, sem obiskal božično igro s svojimi starši v nekem gledališču. Spomnim se, da je bilo tam vsaj 200 ljudi v množici. Igralci so iskali 2 otroka, ki bi igrala starša lutke malega Jezusa. Dvignil sem roko, kakor da hočem igrati; ne vem sicer zakaj. Bil sem izbran in odkorakal sem do odra z neko drugo majhno punčko iz množice, ki je morala držati lutko. Predstavljala sva Jožefa in Marijo.

Hvala ti za odgovore. Želim ti veliko uspeha pri vseh tvojih prihodnjih prizadevanjih ?!

***
Razgovor je potekal v sodelovanju z Zavodom Nefiks - Inštitutom za promocijo in beleženje neformalno pridobljenega znanja. Vse intervjuje iz rublike Mladi in kompetentni lahko v izvirniku (angleščini) preberete na osebni strani avtorice: http://amadeakovic.com/.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00