fbpx
Ni statusa - ni panike?!

| Nefiks zaposlitvene rešitve

V našem elektronskem nabiralniku se je znašla pošta s številnimi vprašanji o tem, kako je z zavarovanjem in drugimi birokratskimi postopki, ko se študentski status izteka. Glede na to, da vas je verjetno več takšnih, ki vas zanima podobno, smo hitre odgovore Adriane Lorenzutti objavili kar v tem prispevku.

Ni statusa ni panike
Me je delodajalec dolžan zavarovati, ali je to le znak dobre volje?
Po sklenitvi pogodbe o zaposlitvi (določen, nedoločen čas) je delodajalec dolžen delavca prijaviti v socialna zavarovanja.

Me delodajalec zavaruje ne glede na vrsto/dolžino delovnega razmerja?
Ne glede na to ali delate za določen ali nedoločen čas (sklenjena pogodba o zaposlitvi) vas mora delodajalec prijaviti v socialno zavarovanje.

Če me delodajalec zavaruje, v kolikšnem času si moram priskrbeti ostala zavarovanja (dopolnilno, nezgodno itd.)?
Dopolnilno zavarovanje si je potrebno urediti po dopolnjenem 26 letu starosti ali prej, če ste nastopili v delovno razmerje. To si uredite pri zavarovalnici, ki trži dopolnilna zdravstvena zavarovanja. Vsaka zavarovalnica ima lastne pogoje glede sklepanja, zato vam priporočam, da se v trenutku, ko se boste zaposlili obrnete na izbrano zavarovalnico in povprašate o rokih, ki jih določajo za sklenitev zavarovanja.
Nezgodno zavarovanje lahko sklenete kadarkoli in ni odvisno od same zaposlitve. Tukaj gre dodati, da nekateri delodajalci že imajo z zavarovalnicami sklenjene pogodbe in iz tega sledi, da imajo delavci ugodnejše pogoje pri sklepanju nezgodnih zavarovanj.     

Kje lahko preverim, če me je delodajalec zares zavaroval?
Ali vas je delodajalec prijavil v socialna zavarovanja lahko preverite na FURSu.
Lahko dostopate preko te spletne strani: https://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/StartPage/StartPage.aspx ali preko aplikacije https://podcrto.si/prispevki/.

Ni statusa ni panike 4Se mi ob zaposlitvi status študenta (in s tem povezane napotnice) avtomatsko prekine, ali moram to sama kam sporočiti?
Z vstopom v delovno razmerje se vam status študenta ne prekine. Zaposlitev pa vpliva na pravice, ki izhajajo iz študentskega statusa, kar pomeni, da niste več upravičeni do študentskih bonov, subvencionirane vozovnice, itd. Načeloma bi moral  s prijavo v zavarovanje v socialna zavarovanja  s strani delodajalca Zavod za zdravstveno zavarovanje ostalim institucijam sporočiti spremembo. Ne glede na to pa je vaša dolžnost ta, da vsem institucijam sporočite v roku 8 dni, da je nastala sprememba. Seveda morate o prenehanju statusa obvestiti tudi delodajalca katerem ste delali na podlagi študentske napotnice.  

Trenutno sem nezgodno zavarovana preko starša, vendar domnevam, da se mi to ob zaposlitvi prekine. Se mogoče motim?
Če gre za nezgodno zavarovanje, kot se to tolmači z Zakonom o zavarovalništvu se vam ta ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi ne prekine.

Ali potrebujem delovno knjižico?
Ne, delovna knjižica v fizični obliki se je ukinila z ZDR-A, ki je stopil v veljavo 1.1.2009.
Po novem se dokazovanje obdobij zavrovanja po 1.1.2009 dokazujejo na podlagi podatkov, ki izhajajo iz matične evidence zavarovancev Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Pri tem se uporablja evidenca FURSa prijav in odjav iz socialnih zavarovanj.  

Katero dokumentacijo je potrebno delodajalcu predložiti?
Delodajalec lahko od vas zahteva dokazila glede izpolnjevanju pogojev za opravljanje dela. Delodajalca morate obvestiti o vseh dejstvih, ki so vam znana in bi bila pomembna za opravljanje dela na katerega se prijavljate. 

Ni statusa ni panike 3


Ali med uvajanjem normalno prejemam plačo, ali pa je to le dobra volja delodajalca?
Zakon o delovnih razmerjih določa možnost poskusnega dela, ki ne sme bit daljši od 6 mesecev. V tem času prejemate plačo, in ste upravičeni do vsega, kar izhaja iz delovne dobe, ki jo pridobite v tem času.

Ali se lahko normalno zaposlim, ne glede na to ali je bilo delovno mesto razpisano na zavodu za zaposlovanje in zaposlitvenih portalih?
Vi se lahko zaposlite pri delodajalcu, ki je delovno mesto objavil ali pa ga ni objavil. Nekateri delodajalci so primorani po zakonu objaviti delovno mesto, nekateri delodajalci so pa pri tem izvzeti.

Adriana Lorenzutti.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00