fbpx
Tudi gledališki bonton je lahko zabaven. S Simonom pa sploh :)

| Mladi in kompetentni

Pogovarjali smo se s Simonom Črnilcem, zanimivim fantom, ki se trenutno pripravlja na zanimiv študij v Zagrebu. Poleg tega, da si je vzel leto dni za pavziranje se je odločil tudi, da si bo v tem času nabral nekaj dragocenih izkušenj.


Si abonent v Operi. Kako to, da si se  odločil za ta »hobij«?
Ta vrsta umetnosti mi je že od 11 leta dalje zanimiva in stvar se je potem le stopnjevala. Pričel sem gledati posamične predstave in prva predstava, ki sem jo pogledal je bila Aida, ki me je čisto navdušila.
Ko sem pričel hoditi v opero, sem tudi opazil, da ni veliko mladih, ki bi zahajali sem in dobil sem idejo, da bi poskusil mladim na zanimiv način predstaviti, kaj je gledališče, kaj je opera … To idejo sem predstavil tudi vodji marketinga SNG Opera balet Ljubljana.

SimonCrnilec2

A ni ostalo le pri ideji?
Ko sva se pogovarjala, sem mu predstavil tudi možnost, da bi lahko za mlade izvajal delavnice za osnovnošolce in srednješolce. Dijake na zanimiv in zabaven način poučim o bontonu, operi, baletu, predstavim pa tudi gledališko terminologijo. Če šola želi, dijake oziroma učence tudi spremljam v gledališče in jim ga razkažem.
Tudi moja družina je predavateljska in imam nekaj te žilice že v genih :). Imam tudi spletno stran simoncrnilec.weebly.com, kjer lahko šole najdejo moj kontakt in pridejo v stik z mano.

Aktiven si bil pa že v srednji šoli?
Ja, tudi. Če smo imeli v šoli kakšno prireditev, sem rad pomagal in sodeloval.
V drugem letniku smo imeli tudi eko dan, ki smo ga otvorili s koncertom. Takrat sva tudi s profesorico načrtovala koncert in kar nekaj malic je »šlo« za načrtovanje tega koncerta :).

SimonCrnilec3

SimonCrnilec4Pripravljaš se tudi na študij v tujini. Kaj greš študirat?
Študirat grem za stage managerja, to je oderski urednik. To pomeni, da spremljaš dogajanje na odru, kaj bo kdo naredil, da bodo vsi pravočasno na odru, …
Obiskujem tudi glasbeno šolo v Kranju, kjer bomo imeli marca predstavo, kjer bom stage manager in bom lahko tako pridobil čim več izkušenj.
Tudi v našem kraju sem prevzel vodenje božičnega koncerta in skupaj smo ga spravili na en višji nivo. Uvedel sem šest lansko ekipo, ki je skrbela, da se je na odru vse dobro odvijalo.

Kako pa si izvedel za ta študij?
Čisto slučajno. V google sem vtipkal stage manager Zagreb in čudežno dobil rezultat. :)

Kako pa gledaš na to, da boš sedaj izgubil eno leto?
Na srednjo šolo sem hodil na zdravstveno, ampak sem kmalu potem ugotovil, da morda ni to to, kar bi želel početi celo življenje.  
Glede spremembe moje poklicne poti so se doma čisto strinjali, ker je tudi moja družina glasbeno usmerjena in so me v tem podprli. Glede pavziranja pa nisem bil čisto prepričan če je to to, ampak po pogovoru z nekaj prijatelji sem ugotovil, da lahko v tem času naberem nekaj izkušenj, ki mi bodo kasneje koristile.
SimonCrnilec1
Uporabljaš tudi e-Nefiks?
Ja, vsa predavanja vpišem v Nefiks, da imam vse stvari tudi potrjene in zbrane.
Ko vpisujem stvari v e-Nefiks se mi zdi dobro, da lahko stvari tudi samo ovrednotim in še sam zapišem, kaj sem se nekje naučil, kakšna je bila skupina kateri sem predaval …

Simon, želimo ti uspešno karierno pot in čim več uspešno izpeljanih predstav! :)

Foto: osebni arhiv in arhiv Zavoda Nefiks


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00