fbpx
V trinajstih dneh od kaosa do uspešno organiziranega dogodka in naravnost do delodajalcev

| Nefiks zaposlitvene rešitve

16 mladih in skupna želja – želja po zaposlitvi
Dvanajsti februar, ponedeljek, ko smo se udeleženci novega kroga Nefiksovih zaposlitvenih rešitev prvič spoznali. Šestnajst individualnih perspektivnih mladih ljudi z različnim strokovnim znanjem in z eno skupno željo, željo po zaposlitvi. Skozi izobraževanje pri Nefiksu se nam je v dvanajstih dneh uspelo povezati in ustvariti unikaten dogodek, ki nam bo pomagal do hitrejše zaposlitve. S skupnimi močmi smo organizirali t. i. »NEFIKS KARIERNI BUS« in se tako zadnji dan v februarju z njim odpeljali do štirih potencialnih delodajalcev.

Nefiks karierni bus na Gorenjsko 2822018 3
1. postaja – Zveza prijateljev mladine Slovenije
Zgodaj zjutraj smo pričeli s prvim obiskom pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije v Ljubljani. Predstavili smo se in z njimi izvedli delavnico na temo zdravja na delovnem mestu. Skupaj smo se zabavali in zaposlenim pokazali nekaj idej, kako poskrbeti za svoje zdravje v službi zgolj z nekaj preprostimi vajami. Po delavnicah smo skupaj s predstavnicami ZPMS izvedli še nekaj hitrih kariernih zmenkov. Zaposleni so ugotovili, da imajo z nekaterimi mladimi precej skupnih točk in že takoj so se spletle vezi za morebitno nadaljnje sodelovanje. Predstavnice organizacije so obisk toplo pozdravile ter poudarile, da je del njihovega poslanstva tudi »opolnomočiti in pomagati mladim do služb«. Bile so navdušene nad celotnim kratkim programom in to je dalo nam mladim še večji zagon za naprej.

Nefiks karierni bus na Gorenjsko 2822018 4

15 minut za teambiuling, da bodo zaposleni na Medexu še bolj povezani med seboj
Drugo obiskano je bilo podjetje Medex. Tudi tam smo bili udeleženci deležni pozitivnega sprejema. Pred kariernimi zmenki, ki smo jih izvedli tako na področju razvoja kot marketinga, so na Medexu izbrali delavnico na temo teambuildinga. Poleg tega smo mladi potencialne delodajalce ozaveščali še o procesu onboardinga – (uspešnega) vključevanja novega zaposlenega v delovno ekipo. Ozaveščanje o onboardingu se jim je zdelo še posebej zanimivo, saj so sami pridobili že nekaj negativnih oz. neuspešnih izkušenj na tem področju.

Nefiks karierni bus na Gorenjsko 2822018 1

Trg dela potrebuje prav nas – aktivne in samoiniciativne mlade, ki smo pripravljeni narediti nekaj več!
Karierni bus je nato odpeljal proti Gorenjski. Najprej se je ustavil v Kranju, in sicer v Kovačnici, kjer nas je sprejela prav tako mlada ekipa BSC Kranj. Najprej so člani ekipe predstavili delovanje BSC Kranj in pa namen Kovačnice – kranjskega coworking prostora. Tudi pri njih smo nato potniki avtobusa predstavili proces onboardinga, ki ga Kranjčani niso poznali. Po pregledu celotnega procesa in korakov do njegovega uspeha pa so skupaj ugotovili, da ga poznajo in se ga držijo. Spoznanje je razveselilo vse in ena od udeleženk je pokomentirala: »Lepo je videti zagnane kolektive (tudi z mladim kadrom), ki dobro sodelujejo in razumejo stisko iskalcev prve zaposlitve.«
Sledile so teambuilding igrice, ki so bile popoln uspeh. Vsi so se tako sprostili in uživali, da je ekipa Kariernega busa tam izvedla nekaj več iger, kot je bilo v načrtu. Po sproščenem druženju pa je zopet sledil »speed dating«. Zmenke so izvajali štirje predstavniki BSC Kranj in po njih podali vsak svoje mnenje o naših kandidatih in o celotnem srečanju – podali so konstruktivna mnenja, da »trenutno manjka mladih perspektivnih ljudi, ki so pripravljeni kaj narediti« in poudarili, da ta dogodek dokazuje, da smo prav mi tisto, kar trg dela potrebuje. Tudi v Kovačnici so se spletle vezi, ki bodo v prihodnosti še žele rezultate.

Nefiks karierni bus na Gorenjsko 2822018 2

Dobiti nasvet za iskanje službe direktorja občinske uprave ni kar tako …
Zadnja postojanka pa je bila Občinska uprava Bled. Tudi za njihove zaposlene smo pripravili delavnico na temo zdravja na delovnem mestu in jih spodbudili h kratkim aktivnostim za zdravje že v času službe. Izvedli smo hitre karierne zmenke z direktorjem uprave in prejeli konstruktivne komentarje in napotke, kje naj v prihodnje še iščemo svojo zaposlitev. Direktor nam je zaupal tudi nekaj nasvetov za čimbolj uspešno kariero in kako poiskati pravo službo za posameznika.

Skozi celotni dan smo mladi iskalci zaposlitev izkusili več kariernih zmenkov in vstopili v štiri med seboj popolnoma različna podjetja in organizacije.
Z vami delimo nekaj vprašanj, ki so nam jih zastavili delodajalci in ki so se nam zdela najbolj zanimiva:
1.    Če bi imel/-a čarobno paličico, ki ti lahko pričara karkoli želiš, kakšen poklic bi opravljal/-a?
2.    Kje se vidiš čez 10 let?
3.    Česa v življenju ne bi nikoli počel/-a?
4.    Na katero izkušnjo v svoje življenju si najbolj ponosen/-a?
5.    Kaj bi ti (do)prinesel/-a v naše podjetje?

Nefiks karierni bus na Gorenjsko 2822018 5

Vseh teh pet vprašanj in še nešteto drugih, ki smo jih prejeli, so nam dala misliti. V nas so spodbudila razmislek o tem, česa zares si sami želimo in katere so naše kompetence ter kaj je tisto, kar od nas pričakujejo delodajalci.
Čeprav se je dan, tako kot celoten projekt, začel bolj kislo – bil je najbolj mrzel dan letošnje zime, se je zaključil pozitivno, obsijan s soncem. Po zaključku so mladi povedali, da so bili na začetku projekta precej skeptični, še posebno, ko je prvih nekaj poklicanih podjetji svoje sodelovanje zavrnilo. Ko pa je projekt počasi le začel napredovati, je z njim raslo tudi navdušenje in vsi so bili zadovoljni, da so kljub skepticizmu vztrajali in izpeljali »Karierni bus« od samega začetka pa do uspešnega konca.
Anja, ena od soorganizatork, je projekt zaključila z mislijo:

»Projekt Karierni bus me je pustil nasmejano.«

Z Nefiks kariernega busa poročala: Brigita Marinč, udeleženka projekta NZR

***

Banner NZR projektfinancirata


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00