fbpx
5 nasvetov za učenje tujega jezika

| Jezikovni klubi

Nefiksovi jezikovni klubi so že pričeli s svojimi srečanji. Še vedno vabljeni vsi, ki želite svoje znanje uporabiti v praksi. Znanje tujega jezika namreč lahko izboljša tvoje zaposlitvene možnosti, hkrati pa je tudi dober trening za možgane.
Za dober začetek, smo zbrali pet nasvetov za hitro in učinkovito učenje tujega jezika.

5nasvetov za učenje tujega jezika
1.    Pogovor, pogovor, pogovor
Pogovor z osebo, ki govori jezik bolje kot ti, je eden najbolj učinkovitih načinov učenja tujega jezika. Tuje besede si hitreje zapomnimo, če jih uporabljamo v praksi. Tako si bomo besedo, ki jo dvakrat uporabimo v pogovoru, zapomnili hitreje, kot če jo ponavljamo sami.
Hkrati nam pogovor predstavlja večjo motivacijo za uporabo tujega jezika. Od sogovornika pa se lahko veliko tudi naučimo.

2.    Učenje začni s 100 najpogosteje uporabljenimi besedami
Pri učenju jezika se osredotoči na praktične vidike uporabe (npr. naročanje hrane, pogovori o prostem času itd.). Jezik poskusi uporabljati v vsakodnevnih situacijah. Za začetek ni potrebno, da znaš poimenovati vse kuhinjske pripomočke.
Prav tako se raje osredotoči na tekoče govorjenje (tekoča uporaba jezika) in manj na pravilno uporabo jezika (brez slovničnih, besednih in drugih napak).

3.    Intenzivnost učenja
Če se želiš tujega jezika naučiti hitro, je potrebna vsakodnevna vaja in uporaba v praksi. Učenje tujega jezika namreč zahteva veliko utrjevanja. Učenje bo bolj učinkovito, če se jeziku intenzivno posvetiš v krajšem časovnem obdobju, kot če se učiš jezika dlje časa, ampak samo eno uro na teden.

Znajdi se v svetu Zavod Nefiks 1 opt

4.    Pogovarjaj se sam s seboj
Sam sebe izzivaj k pogovoru v drugem jeziku. Kako bi se predstavil drugi osebi? Kaj si počel danes? Vživi se v situacijo in se pogovarjaj sam s seboj (v mislih ali na glas). Če se ti zatakne pri kakšni besedi, jo poišči v slovarju. Pri pogovorih z govorci tujega jezika, bo slej ko prej pogovor nanesel na vprašanja, ki jih  vadiš in nanja boš pripravljen.

5.    Jezik je zabava
Poišči način učenja jezika, ki te zabava. To je lahko gledanje serij, športnih tekem, poslušanje glasbe, potovanje. Tudi obiskovanje Nefiks jezikovnega kluba. Če se boš ob učenju zabaval in obravnaval teme, ki te zanimajo bo tudi tvoja motivacija za učenje večja, kar bo prineslo večje uspehe.


Kljub učenju pa boš še vedno povedal veliko neumnosti in stvari, ki ne bodo imele smisla. Ampak ne izgubi volje. Učimo se iz napak. Pri učenju tujega jezika nam bo veliko lažje, če si priznamo da ne vemo vsega (in se s tem pomirimo), ampak smo v procesu učenja. To pomeni, da se sprostimo in stopimo iz svoje cone udobja ter si dovolimo vstopati tudi, za nas, v potencialno nerodne situacije. To je sicer lahko strašljivo ampak je prava pot, da se razvijamo in izboljšamo znanje tujega jezika.

Prijavi se v Nefiks jezikovne klube še danes! Prijava - TUKAJ!

gumb

Lahko pa pridobiš tudi kompetence vodenja skupine in postaneš vodja jezikovnega kluba v svojem domačem kraju. Prijava - TUKAJ!

gumb

Foto: arhiv Zavoda Nefiks
Povzela: Nina Ž.
Viri: markmanson.net, www.babbel.com


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00