fbpx
¿Qué Pasa?

| Jezikovni klubi

Najprej naj povem, da ne znam špansko. Nikoli se španščine tudi še nisem učil. Niti nisem gledal španskih nadaljevank. Kljub temu mi je španščina vedno zvenela kot eden najlepših jezikov, tako fluidna, dinamična in strastna. Prav ta strast me je najbolj pritegnila. Želel sem si, da bi lahko tudi jaz govoril tako. Kje torej začeti z osvajanjem jezika?
SJK pomlad 2018 2Preko prijateljev sem izvedel, da na Nefiksu izvajajo jezikovne klube. Na mojo srečo tudi v španščini. Sprva si nisem prestavljal, kako to poteka. Namreč, kako naj z drugimi komuniciram v španščini, če pa ne poznam niti osnovnih besed. Vseeno sem se odločil, da grem preverit, kako to zgleda v praksi.

Moram povedati, da so bili moji strahovi odveč in - na kratko -  jezikovni klubi so zakon. Posebej moram pohvaliti vodjo kluba Eduarda, »este tipo es una leyenda«, ki je vedno s pravim španskim temperamentom poskrbel za razpoloženje in vedno bil pozoren na to, da je nam, začetnikom prevedel, kar je povedal v svojem maternem jeziku. Zgodilo se je seveda, da smo imeli udeleženci zelo različne nivoje znanja. Nekateri so skoraj tekoče govorili špansko, nekaterim med nami pa je bil jezik španska vas (tj. nismo znali skoraj nič). Kljub temu je Eduardo program sestavil tako, da smo lahko vsi sodelovali. Najboljše pri tem je bilo, da je bilo zelo vzdušje zabavno in ustvarjalno. Med potekom jezikovnega kluba smo se razdelili v skupine, tako da so tisti bolj napredni lahko vadili bolj napredne jezikovne figure, tisti z manj predznanja pa smo se pogovarjali med sabo. Za popestritev smo preizkusili različne igre, npr. s kartami, ki so bile zelo zabavne, a tudi nadvse dober učni pripomoček. Nadvse pohvalno je, da smo udeleženci imeli vsak teden priložnost, da si sami izberemo temo oziroma tisto, kar se želimo (na)učiti.
SJK pomlad 2018 1Ugotovil sem tudi, da se že samo s poslušanjem španščine lahko veliko naučim. Najprej seveda nisem veliko razumel. Toda ob rednem obiskovanju se je nekaj zgodilo. Kar naenkrat sem razbral in razumel kakšno besedo v pogovoru. In potem drugo. In še tretjo. Kmalu sem začel razumeti fraze in nato pomen stavkov. To je bila res dobra izkušnja, saj sem spoznal, da se lahko jezikov učiš tudi na zabaven način, ki na začetku ne vsebuje prebiranja knjig in zapletene slovnice. Ta način učenja me je resnično motiviral, da sem želel še več, se naučiti novih besed, novih fraz in stavkov. In predvsem je jezikovni klub mesto, kjer se je vedno znova izkazalo, da je delanje napak sestavni del učenja jezika. Samo če vadiš, govoriš in delaš napake, lahko v jeziku napreduješ.

In to je koncept, ki se ga v življenju splača prenesti ne samo na učenje jezikov, ampak na zelo zelo veliko področij učenja. Hvala Eduardo in vsi moji »colegas españoles«.

Napisal: Jaka Kus, udeleženec španskega in francoskega jezikovnega kluba
Vir fotografij: udeleženci jezikovnega kluba in Pixabay.

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00