fbpx
Nekaj o ruskem jezikovnem klubu

| Jezikovni klubi

Ker je znanje tujih jezikov zelo pomembno pri iskanju zaposlitve, so posledično ena od glavnih Nefiksovih udejstvovanj jezikovni klubi. Obiskovalci jezikovnih klubov so mladostniki, različnih starosti, stopenj izobrazbe in predvsem z različnim znanjem tujih jezikov. Nekateri udeleženci so vešči tujega jezika, medtem ko drugi nimajo prav nikakršnega predznanja. Vsi pa smo združeni v klubu z istim namenom, in sicer utrditi oziroma se naučiti čimveč, da bi bili sposobni komunicirati v tujem jeziku.
Pomembno je predvsem omeniti, da se jezikovni klubi precej razlikujejo od običajnih tečajev. Srečujemo se 1x tedensko, kjer se skušamo čimveč naučiti in predvsem komunicirati v tujem jeziku. Poudarek je predvsem na tem, da smo v jezikovnem klubu »dolžni« vsi sodelovati oziroma prispevati vsaj neki del po svojih zmožnostih. Prednost v primerjavi s tečajem je sigurno dejstvo, da je udeležba v klubih popolnoma brezplačna, udeležba pa ni obligatorna.V nadaljevanju vam bom predstavila ruski jezikovni klub, katerega sem obiskovala tudi sama.
RJK nekaj o pomlad 2018Ruski jezik je kot eden svetovno najbolj razširjenih jezikov izjemno pomemben, z razcvetom ruskega gospodarstva, predvsem v zadnjih letih pa tudi eden vodilnih jezikov. Znanje ruskega jezika danes tako nedvomno predstavlja veliko prednost na trgu delovne sile.

Z ruskim jezikovnim klubom smo se pričeli udejstvovati 25.10.2017, kjer nas je naravna govorka Olga vodila skozi 10 srečanj. Ker je bila naša skupina manjša, smo se na tak način bolje spoznali in lažje sodelovali v klubu. Glede na to, da je naša vodja naravna govorka, nam je to predstavljalo veliko prednost pri učenju oziroma spoznavanju samega jezika, kulture in ruskih običajev. Tako smo se seznanili s samim jezikom, predvsem pa tudi z načinom življenja v največji državi na svetu. Ker je jezik precej podoben slovenskemu, nam je to predstavljalo olajševalno okoliščino za učenje, veliko besed je namreč istih ali vsaj istega korena.Za tiste, ki niso imeli nobenega stika z jezikom,pa je sigurno največji izziv predstavljala pisava, na katero nas je vodja privadila že takoj na prvem srečanju. Za vsako srečanje nam je Olga pripravila posebno temo, nato pa še naloge oziroma igre, preko katerih smo lahko vadili »sveže pridobljeno znanje«. Odlika vodje je tudi v tem, da je vedno pri izbiri tematike na posameznem srečanju upoštevala naše želje in se predvsem prilagajala našim potrebam. Do sedaj smo se tako naučili osnovno komunikacijo, nekaj o hrani, delih telesa, boleznih, potovanjih, novinarstvu.. Poleg tega je vsak od nas pripravil krajšo govorno vajo, kjer je opisal neko temo, po svoji izbiri.

Kmalu po končanih 10ih predvidenih srečanjih, smo nadaljevali z naslednjim ciklom, kjer smo se srečevanj v glavnem udeleževali udeleženci prvotnega cikla, pridružili pa so se nam še nekateri novi člani.

Naša srečanja potekajo v izjemno prijetnem vzdušju, sami člani med seboj smo postali prijatelji, ki se ob učenju precej zabavajo. Naša srečanja se bodo tako, kljub »uradnem zaključku« še vedno nadaljevala, in sicer v podobnem terminu kot do sedaj, tako da ste vsi zainteresirani toplo vabljeni na naša popoldanska druženja ob četrtkih ob 19.00 na Nefiks. Kot sem že omenila, je za sodelovanje v klubu potrebna le volja za učenje, saj predznanje ni zahtevano (vedno je sicer zaželjeno).

Pripravila: Dijana Kecojević, udeleženka ruskega jezikovnega kluba

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00