fbpx
Mednarodna konferenca v sklopu projekta Free to Choose

| Free to Choose

V torek, 10. julija smo v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani gostili mednarodno konferenco v sklopu projekta Free to Choose. Glavni cilj projekta je ozavestiti mlade o spolni raznolikosti, okrepiti in spodbuditi spremembo načina razmišljanja in obnašanja mladostnikov pri izbiri poklica vezanega na spolne stereotipe. Želimo si, da mladi razvijejo inovativno in nevsakdanjo vizijo poklicev, spretnosti in priložnosti na trgu dela in da jih lastni predsodki ne odvračajo pri odločitvi za določen poklic – ki bodisi trenutno velja za tipično moškega in obratno. Ključni korak pri razbijanju tovrstnih stereotipov je najprej prepoznavanje in nato premagovanje le teh in to ne samo pri mladih, pač pa tudi pri odraslih.

FTC logotip vabiloNa konferenci so sodelovali partnerske organizacije iz Italije (Social Cooperative Itaca, IRES FVG, Region Friuli Venezia Giulia, UNIMORE- University of Modena and Reggio Emilia), Španije (Universitat de Valencia, Opcionate), Portugalske (APLOAD), Cipra (The Mediterranean Institute of Gender Studies) ter Slovenije (Zavod Nefiks, Mladinski center BIT) ter posamezniki iz slovenskih organizacij, ki se ukvarjajo s tematiko zaposlovanja mladih ter spolne enakosti.
FtC LjubljanaTiziana Perin koordinatorka projekta iz socialnega podjetja Itaca iz Italije, je udeležencem predstavila cilje ter faze projekta. Namreč, za uspešni končni produkt, to je namizna igra, ki bo mladim od osnovne šole naprej pomagala pri premagovanju stereotipov glede spola, smo potrebovali dobro raziskavo glede spolne segregacije, neenakosti ter stereotipov v posameznih državah.

Metodologija raziskave so bili intervjuji z osebami starimi med 16 do 30 let, različnih spolov in z različno doseženo stopnjo izobrazbe ter dve fokusni skupini – s kariernimi svetovalci v osnovnih in srednjih šolah ter kariernimi svetovali zavodov za zaposlovanje, zaposlitvenih agencij ipd. Na podlagi rezultatov je posamezna država napisala nacionalno poročilo, Univerza v Valenciji pa transnacinalno končno poročilo in primerjavo, katero bo izdano v tiskani obliki ob koncu projekta. Rezultati so bili predstavljeni tudi na torkovi mednarodni konferenci v Ljubljani.
FtC Ljubljana 2Alenka Blazinšek Domenis iz Mladinske mreže za karierni razvoj KROJ je predstavila slovensko perspektivo zaposlovanja mladih, Kaja Primorac iz Inštituta za preučevanje enakosti spolov  pa podala oceno trenutnega stanja Slovenije glede enakih možnosti med spoloma.

FtC Ljubljana 4Po krajšem premoru za kosilu je sledilo testiranje namizne igre, ki jo je pripravila Univerza iz Modene. Na testiranje je prišlo okoli 20 mladih iz Ljubljane, ki so na koncu podali svoje mnenje o sami igri – ali funkcionira, je zabavna in hkrati poučna, ali razbija stereotipe ali ne in ali bo pomagala mladim pri lažjem odločanju kateri poklic izbrati, ne da bi jih pri tem obremenjevali spolni stereotipi.


Želimo si, da bo projekt in njegov končni produkt pozitivno vplival na mladino po celotni Evropi, povečal znanje in ozaveščenost ter pomagal pri premagovanju stereotipov glede spola in izbire poklica.

FtC Ljubljana 3

***
Projekt Free to choose je sofinanciran s strani Evropske unije, pod okriljem Rights, Equality and Citizenship Programme 2014-2020.
EU co funded logo FtC 300x94FTC logotipi partnerjev


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00