fbpx
Lepo je živeti in ne le obstajati

| Karierni klubi

To je stavek, ki mi je dal nekaj časa nazaj zelo misliti. V življenju je pomembno, da si samoiniciativen in se udeležiš kakšnih zanimivih reči. Tako se je namreč zgodilo tudi z mano. Odločila sem se, da ne bom le obstajala, celo poletje delala, posedala doma, ampak da bom tudi živela. Prijavila sem se na tridnevni karierni tabor in razširila obzorje, za kar mi nikoli v življenju ne bo žal.

Karierni tabor 2018 2
Karierni tabor je trajal od petka, 24. 8. 2018 do nedelje, 26. 8. 2018 v Dijaškem domu Bežigrad. Na tabor se nas je prijavilo devet deklet, ki smo spremljale program od začetka do konca, v soboto pa se nam je za nekaj ur pridružil tudi en fant. Vsi smo bili enake starosti in sicer 17 let. Tabor je bil namenjen temu, da mladi spoznamo kaj vse nas časa v času študija.

KOMPETENCA, NEFORMALNO UČENJE?
Nam, mladim je najbolj blizu formalno učenje, saj vsak dan hodimo v šolo in se srečujemo z njim, na koncu pa zanj dobimo ocene.  Za neformalno pridobljeno znanje, pa ne dobiš ocene, temveč izkušnje in iz izkušnje kompetenco. Kompetenca je torej skupek človekovih lastnosti, znanj in zmožnosti ter izkušenj.

IN KAKO JE TO VSE POTEKALO?
Udeleženci tabora smo bili tri dni nastanjeni v Dijaškem domu Bežigrad. Ves čas so bile z nami tri predstavnice Nefiks ekipe, hkrati prostovoljke in izvajalke programa. Program, ki so ga pripravile mentorice iz Nefiksa je bil res pester, tako da se nam je dogajalo čez cel dan. Ne gre drugače, kot da naštejem vse aktivnosti za katere sem hvaležna, da sem jih bila deležna, ker so bile res super.  Saj veste, vsaka stvar v življenju ti pride nasproti z namenom.

AKTIVNOSTI:
- Spoznavanje (hitri zmenki)
- Vrednote in interesi (nekaj za dušo in prihodnost)
- Družabni večer (noro zabavno z obilo smeha)
- Kompetence prihodnosti (razmišljanje kaj bo pomembno čez nekaj let)
- Kako se učiti kot študent? (Ideje, tipi, načini učenja za študentska leta)
- Študijski usmerjevalnik (Informacije o šolanju ter mladinskih mednarodnih izmenjavah)
- CV delavnica (Pisanje življenjepisa- zelo uporabno)
- Obisk kadrovika (LinkedIn informacije)
Karierni tabor 2018 3Obiskali so nas tudi študentje različnih smeri in sicer fizike, psihologije in pedagogike. Kot sem opazila je bila ta delavnica močno všeč vsem nam, udeležencem tabora, saj smo izvedeli informacije iz »prve roke«.
Zadnji večer so nas obiskali prav posebni gostje, z zanimivimi in nenavadnimi študijskimi zgodbami, od katerih smo odnesli to, da moramo biti vztrajni in samoiniciativni ter še mnogo uporabnih nasvetov.

KAJ MI JE TABOR DAL?
Karierni tabor je meni res veliko dal. Izvedela sem mnogo stvari o študiju, mednarodnih izmenjavah ter najpomembnejše o kompetencah in neformalnem učenju. Zdaj tudi vem, kam lahko vpišem kompetence, ki sem jih že pridobila ter, ki jih še bom s prostovoljnim delom, počitniškim delom in raznimi drugimi aktivnosti kot je bil ta tabor. Zapisovala jih bom v e-Nefiks in zato jih nikoli ne bom pozabila in še prav mi bodo prišle pri iskanju službe.
Karierni tabor 2018 4Za kar pa sem najbolj hvaležna je to, da sem spoznala toliko ljudi, ki so mi dali globoko misliti in ljudi, s katerimi sem ostala v stiku.

Iz srca hvala ekipi Nefiks, da sem bila deležna te izjemne izkušnje ter pridobila nove informacije in kakšno kompetenco. Mladi si želimo še več takih priložnosti.

Inja Valant (17), udeleženka Kariernega tabora 2018.
***
NEFIKS ESS mladinski delavec logotipa


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00