fbpx
Top kader v Kristalni palači

| Nefiks zaposlitvene rešitve

V Kristalni palači v BTC-ju v Ljubljani je IBM Slovenija danes popoldne, 7. septembra, gostil predstavnike Competo, Adecco, Decathlon, Moja zaposlitev in Zavoda Nefiks - Inštituta za promocijo in beleženje neformalno pridobljenega znanja. Dogodek je potekal v okrviru zaključne konference dveletnega projekta Nefiks zaposlitvene rešitve. Na njem je bila predstavljena tudi uspešna platforma za povezovanje delodajalcev in iskalcev zaposlitve, e-Nefiks. Ta slednjim omogoča, da na enem mestu zberejo vse svoje kompetence, znanje in izkušnje, potrjeno s strani prejšnjih delodajalcev in organizacij, delodajalcem pa omogoča, da v široki bazi iščejo svoje potencialne kandidate za zaposlitev s pomočjo iskalnika kadrov.
NZR v kristalni palaci 4
PREDSTAVITEV PLATFORME e-NEFIKS
Maja Đević Prah, direktorica Zavoda Nefiks, je poudarila, da je knjižica Nefiks nastala že pred dvajsetimi leti, aplikacija e-Nefiks pa je bila v okviru projekta Nefiks zaposlitvene rešitve nadgrajena v sistem, kakršnega poznamo zdaj; Tadej Košmerl in Emanuela Eduard iz Zavoda Nefiks pa sta predstavila sam sistem delovanja platforme in pravne spremembe, ki spremljajo novo uredbo o varovanju osebnih podatkov, GDPR. Asta Otavnik iz Adecca je o e-Nefiksu povedala sledeče: "Zelo pozdravljam tako platformo, ker se pri svojem delu srečujem z mladimi, ki nimajo izkušenj, imajo pa ogromno kompetenc. Vse je pomembno, tudi prostovoljstvo, tudi študentsko delo."

GLAVNI POUDARKI RAZPRAVE
NZR v kristalni palaci 1Predstavitvi platforme je sledila vodena razprava z gostjami. Alenka Blazinšek Domenis, strokovna vodja Zavoda Nefiks, je na začetku pogovora poudarila, kako pomembna je pri iskanju zaposlitve tudi samoiniciativnost; Nefiks lahko mlade pripelje korak bližje zaposlitvi, vendar morajo odločilne korake ob pravilni podpori storiti sami. "Mlade osebe pridejo k nam, mi pa jim omogočimo prostor, v katerem lahko sami nagovorijo delodajalce."

Predstavnica Competa, Klara Zavrl, je poudarila, da kompetence pridobivamo celo življenje, tudi tekom izobraževanja in v zasebnem življenju. "Vendar je mehke veščine težje zapisati kakor same delovne izkušnje. Pomembno je, da smo pri naštevanju svojih kompetenc konkretni." Tadeja Ozebek iz IBM Slovenija je na drugi strani udeležencem izpostavila, kako pomembno je, da se kompetence med seboj združujejo. "Dobro je, če jih zapišete na vrh življenjepisa, pod njih pa izkušnje. Razmišljanje o tem, kaj znam, je ena izmed pomembnih zaposlitvenih kompetenc. Pri pisanju življenjepisa sta pomembne lastnosti tudi preglednost in vizualno izstopanje. Življenjepis naj bo kratek - maksimalno 2, 3 strani."
Romina Godnič Grošelj iz Decathlona je omenila tudi, da je včasih pomembno, da v želji po pisanju popolnega življenjepisa ne pozabimo na najbolj osnovne podatke, kakor so na primer kontaktni e-naslov in telefonska številka. Mojca Tomšič iz Moje zaposlitve je dodala še, da si delodajalec za pregledovanje življenjepisa v povprečju vzame le 1 minuto, vendar ima kandidat v spremnem pismu več prostora za opis, v čem je dober in kaj lahko doprinese v podjetje. NZR v kristalni palaci 3
VIDEO PREDSTAVITVE IN POMEMBNOST SPREMNEGA PISMA
Čeprav so se vse gostje strinjale, da je pri pregledovanju kandidatove prošnje za zaposlitev najprej pogledajo življenjepis in šele nato spremno pismo, so vse poudarile pomembnost slednjega. Klara Zavrl iz Competa dodala še, da je jedro spremnega pisma vedno iskanje vzporednic z razpisnimi pogoji,
Tadeja Ozebek iz IBM-a pa je udeležencem srečanja svetovala, da tako življenjepis kakor tudi spremno pismo vedno prilagodijo glede na razpis oz. delovno mesto, na katero se prijavljajo. V zadnjem času življenjepise namesto spremnega pisma vedno bolj pogosto spremljajo še kratke videopredstavitve, vendar so se vse gostje strinjale, da so te v prijavah na delovna mesta danes še vedno redkost.
NZR v kristalni palaci 2Dogodka sta se udeležili tudi Jasna in Živa, punci, ki sta svoj obraz posodili za promocijo projekta Nefiks zaposlitvene rešitve :). 

***
Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
Banner NZR projektfinancirata

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00