fbpx
Kakšne pravice imam, če delam preko avtorske ali podjemne pogodbe?

| S smehom nad prekarno delo

Če posameznik dela preko avtorske ali podjemne pogodbe, ima poleg plačila za opravljeno delo tudi pravico do svobodnega znanstvenega in umetniškega ustvarjanja. Delo si organizira sam. Naročnik lahko nadzoruje delo ter daje navodila in usmeritve, vendar je to bistveno manj intenzivno, kot pri rednem delovnem razmerju in pri tem ne sme poseči v pravico posameznika do znanstvenega in umetniškega ustvarjanja.

V pogodbi se lahko izrecno določi, kdo je pooblaščen za dajanje navodil. Avtor ali podjemnik ima pravico delo zaključiti do izteka končnega roka, ki je pogodbeno določen. Naročnik ne sme končnega izdelka zahtevati prej, so pa možni drugačni dogovori, vendar morajo biti predhodno določeni s pogodbo. Pri pogodbi o naročilu avtorskega dela po opravljenem delu avtor ohrani moralne pravice, naročnik pa pridobi materialne pravice.

Prispevek je del informiranja mladih o pasteh prekarnega dela, ki ga izvaja Zavod Nefiks v okviru projekta "S smehom nad prekarno delo".

S smehom nad prekarno delo grafika

***
Pasica s smehom nad prekarno delo


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00