fbpx
default_mobilelogo
 • dekleta ne izdelujejo le piškotov copy NAGRADA popravljeno
 • 2020 april druzabne igre banner
 • NEFIKS banner 720x180 manader druzbenih omrezij
 • P EU banner2 720x180
 • aktualnoaktualno 720px 2
 • sticisce banner
 • banner pridruzi se ekipi
 • Anita Boljte popravljeno
 • Romina Godnič Grošelj popravljeno
 • Tadeja Ozebek
 • Sabina Ivanov
 • Kristy Turk
 • Teja Simcic
 • Urska Bencina
 • Lucija Jezersek
 • Klara Zavrl
 • Adriana Lorenzutti
 • Sara Marn
 • Anja Jakse
 • Taja Kaker
 • NKR Banner 240x240
Mladimo prihodnost - skupna zaključna konferenca organizacij, prejemnic sredstev Javnega razpisa za spodbujanje aktivnega državljanstva mladih za večjo zaposlenost
Ljubljana, 13. 9. 2018 - Na Gospodarskem razstavišču so se zbrali predstavniki vodilnih slovenskih organizacij s področja mladinskega dela: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Zveza tabornikov Slovenije, Epeka, Zavod Ypsilon, Mladinski ceh, Irdo - Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, Sindikat Mladi plus, Socialna akademija, Mreža Mama in seveda Zavod Nefiks. Konferenca je bila v osnovi namenjena poročanju o rezultatih projektov, v sproščenem vzdušju pa smo med seboj delili znanje, izkušnje in poglede na prihodnost mladinskega dela.

Mladimo prihodnost 13 9 2018 slika 2PRIHODNOST MLADIH, ZAPOSLOVANJA, AKTIVNEGA DRŽAVLJANSTVA IN MLADINSKEGA DELA
Konferenco smo odprli s kratko predstavitvijo posameznih projektov, ki so se izvajali pod skupnim okriljem zgoraj omenjenega razpisa. Pri tem so vodje projektov podali številne pronicljive uvide v tematiko dela v mladinskem sektorju, še posebej v primerih, ko je ta povezana z zaposlitvenimi težavami, s katerimi se danes soočajo mladi. Gregor Inkret iz Sindikata Mladi plus je poudaril, da so danes med mladimi pogoste oblike prekarnega dela, kar jim onemogoča, da bi se zares osamosvojili in postavili na svoje noge: "Potrebni so sistemski koraki in sistemske rešitve." Alenka Blazinšek Domenis, strokovna vodja Zavoda Nefiks, je kot glaven produkt projekta Nefiks zaposlitvene rešitve izpostavila platformo e-Nefiks, ki je bila v okviru projekta NZR nadgrajena v platformo za povezovanje delodajalcev in iskalcev zaposlitve. Je brezplačna in bo mladim in drugim na trgu dela lajšala iskanje službe tudi po koncu projekta.
Manja Munda iz Zavoda Ypsilon je na drugi strani izpostavila razliko med formalno izobrazbo in dejanskim stanjem, s katerim so soočeni mladi ob vstopu na trg dela; v negotovem položaju, v katerem se danes po zaključku izobraževanja znajde generacija milenijcev, pa je še toliko bolj kot kadarkoli prej pomembno, da imajo mladi ob sebi trdno oporo. Blaž Zupančič iz Zveze tabornikov Slovenije je izpostavil tudi pomen motivacije: "Mi prostovoljcev ne pridobivamo, ampak jih vzgajamo, kar pomeni, da jim moramo tudi nekaj ponuditi."

APLICIRAJ SE, USPOSOBI SE, MREŽI SE
Mladimo prihodnost mojtimNa konferenci smo predstavniki mladinskih organizacij novo znanje pridobivali tudi med delavnicami Apliciraj se, Usposobi se in Mreži se, ki so jih vodili Sonja Čandek, vodja TiPovej !, Matej Likar, vodja mladinskega centra in hotela Ajdovščina ter socialni pedagog Sašo Kronegger Maja Đević Prah, direktorica Zavoda Nefiks, je predstavila uspeh Kariernih busov, dela projekta Nefiks zaposlitvene rešitve, v katerem so bili mladi izzvani, da sami prevzamejo odgovornost in z izstopom iz cone udobja aktivno prevzamejo krmilo v svoje roke: "Želeli smo doseči osebni stik mladih in delodajalcev. Slednje so morali mladi sami kontaktirati, jih navdušiti za izvedbo projekta s področja varovanja zdravja oz. družbene odgovornosti in zanje organizati delavnico. V drugem delu so imeli tudi možnost hitrih kariernih zmenkov, ki so jim dali praktičen uvid v sam proces izbire novega kompetentnega kadra. Nekateri udeleženci so zaposlitev dobili prav na tak način, v neposrednem okviru projekta. Veseli pa me, da pri vseh svojih aktivnostih še vedno sledimo osnovnemu poslanstvu Zavoda Nefiks, ki je bilo oblikovano že pred dvajsetimi leti - beleženje neformalno pridobljenjega znanja." Manja Munda iz Zavoda Ypsilon je med delavnico Mreži se obenem poudarila. da v kvaliteten proces celostne obravnave mladega človeka, ki potrebuje pomoč na zaposlitvenem področju, spada tudi karierno svetovanje, orientacija in delo na osebni rasti. "Vsak mlad je induvidualna oseba in potrebuje individualno oporo. Mi se danes prek interneta lahko naučimo, karkoli hočemo. Zato je še toliko bolj pomembno, da se zavedamo, kaj sploh hočemo."
Izpostavljen je bil tudi pomen prostovoljnega dela v času, ko je pod tem pojmom v resnici mogoče izkoriščati mlade in jim s tem onemogočati dostojne pogoje za življenje. Alenka Blazinšek Domenis, strokovna vodja Zavoda Nefiks, je o tej temi povedala sledeče: "Narobe je, kadar gre nekdo v prostovoljstvo zato, da dobi referenco. Potencialna zaposlitev je dodatna posledica, ne cilj."

#MLADEINKOMPETENTNE
Na prireditvi sta dve naši cenjeni sodelavki, Nives Felić in Nataša Progar, prejeli certifikat za prekvalifikacijo v mladinski delavki. Iskrene čestitke!
MladimoPrihodnost Natasa Nives
GOVORCI

Jerneja Šegatin je o svojih začetkih v mladinskem delu, ko se je s tematiko šele spoznavala, povedala sledeče:

"A se vam je kdaj zgodilo, da vas je na Facebooku zadela objava, za katero sploh niste vedeli, da je točno za vas! Meni se je to zgodilo z Nefiks zaposlitveni rešitvami!"

Projekt je njej in skupini njej podobnih mladih v iskanju karierne poti omogočil, da so na brezplačen način pridobili znanje in veščine, ki so jih zanimale in so jih tudi potrebovali.

Tadej Beočanin,
župan Ajdovščine je po drugi strani izpostavil pomen mladinskega dela, ki ključno zaznamuje skupnosti ne le na regionalni, ampak tudi lokalni ravni. Prostoljstvo in druge oblike aktivnega državljanstva, npr. voditeljstvo pri tabornikih, mladim dajo neprecenljive kompetence odgovornosti, vodenja in organizacije, ki jim lahko kasneje pomagajo pri iskanju zaposlitve in opravljanju rednih delovnih obveznosti.

"Lokalne skupnosti potrebujemo mladinski sektor!"

Mladimo prihodnost 13 9 2018 slika 11 avtor Tilyen MucikPopoldanski del druženja je bil namenjen govorom strokovnjakov s področij socialnega podjetništva in mentorskega programa. Prva je svojo izkušnjo o vstopu v sektor mladinskega dela podala nekdanja udeleženka projekta NZR, Jerneja Šegatin, danes vodja mentorskega programa pri Zavodu Ypsilon, sledil ji je aktualni župan Ajdovščine Tadej Beočanin, direktorica Gostilne dela Tita Destovnik ter Regis Pradal, soustanovitelj Transparency at work, ki prihaja tudi v Slovenijo. Dogodek je bil zaokrožen z dialogom z evropskim komisarjem Tiborjem Navracsicsm, ki mu je sledilo neformalno druženje.

***
Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
Banner NZR projektfinancirata

Kontakt

 • nefiks@nefiks.si
 • 040 698 915
 • DŠ: 90510615

Pisarna:
Ob dolenjski železnici 12, 1000 Ljubljana

Uradne ure pisarne:
TOREK od 10. do 13. ure in od 15. do 17. ure
ČETRTEK od 9. do 13. ure in od 15. do 17. ure

O nas

Pridruži se Nefiksu!

Delujemo po principu mladi za mlade in tudi tebe vabimo, da se pridružiš ekipi #mladihinkompetentnih.

Pridruzi se ekipi

 

Izpostavljeno ...

Zaposlitev na področju mladinskega dela v mladinskem sektorju - Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
MladinskoDelo logotipa

Javni interes

Imamo status organizacije v javnem interesu pri Uradu RS za mladino. Podpira nas tudi Urad za mladino Mestne občine Ljubljana, ki sofinancira projekt KolegiceKarierni labirint, MC Vič in Mrežo KROJ.

URSM logo spletna stran

Koristne povezave

Naš ustanovitelj je društvo Mladinski ceh.
Naš glavni financer URSM.
Smo konzorcijski partner mreže MINVOS.

Oglejte si še: