fbpx
Danes praznujemo mednarodni dan dela!

| S smehom nad prekarno delo

Danes je mednarodni praznik dela! To pomeni, da čeprav je torek, smo danes prosti. Pa veste za zgodovinski izvor tega praznika, ki ga praznujejo po vsem svetu?

Gibanje, s katerim so želeli delovni čas zmanjšati iz 10-ih na 8 ur, Kmalu po ameriški državljanski vojni si je Nacionalna delavska zveza v Ameriki postavila cilj, da bo 10-urni delavnik zmanjšala na 8-urnega. Uspeh te pobude je prinesel izjemno spremembo v življenjskem slogu; to pomeni, da če človek dela 8 ur in 8 ur spi, to pomeni, da ima še vedno na voljo (v teoriji), 8 ur, ki jih lahko porabi po svoji volji. Kampanja Nacionalne delavske zveze je dosegla znaten uspeh še pred svojim prvim kongresom leta 1866; do takrat so kongres in šest zveznih držav že sprejeli uvedbo 8-urnega delavnika v svojo ustavo. Iz istega leta izvira tudi tracicija prvega maja kot mednarodnega praznika dela, saj je bilo to leto, ko je Federacija organiziranih obrti in delavskih zvez izvedla proteste, s katerimi so zahtevali več delavskih pravic (vključno z uzakonjenjem 8-urnega delavnika).
S smehom nad prekarno delo grafika
Vir: https://motiviran.si/praznik-dela/.
Članek je del informiranja mladih o pasteh prekarnega dela, ki ga izvaja ZAvod NEFIKS v okviru projekta "S smehom nad prekarno delo".
***
Pasica s smehom nad prekarno delo


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00