fbpx
Od kje sploh prihaja beseda prekaren?

| S smehom nad prekarno delo

Pridevnik prekaren (najpogosteje uporabljan v zvezi prekarni delavec, pogovorno prekarec; prekarno delo; prekarna zaposlitev v pomenu 'zaposlitev za določen čas, v različnih oblikah, najpogosteje brez pravic do dopusta, prispevkov za zavarovanje in podobno'), ima izvor v latinski besedi precarius (prvotno 'izprošen, priberačen, začasen, odvisen od volje drugega'; kasneje 'nestalen, negotov, prehoden').

Pravniki so besedo v pomenu 'prepustitev nečesa drugemu do preklica' uporabljali že dolgo, preden je prešla v bolj splošno javno rabo. Po rimskem pravu je lastnik namreč lahko prepustil svojo lastnino v rabo nekomu drugemu do preklica, takšno pravno razmerje pa se je imenovalo prekarij.

S smehom nad prekarno delo grafikaČlanek je del informiranja mladih o pasteh prekarnega dela, ki ga izvaja Zavod NEFIKS v okviru projekta "S smehom nad prekarno delo".

Vir: http://www.lektorsko-drustvo.si/forum/slovenski-jezik/lektorjeva-ucna-minuta/1407238071_lektorjeva-ucna-minuta-prekaren-ali-prekeren.
***
Pasica s smehom nad prekarno delo


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00