fbpx
Citat, vreden razmisleka

| S smehom nad prekarno delo

Spodaj objavljamo citat, vzet z besedila Kaj je EuroMayDay?, ki odlično opisuje bistvo prekarnega dela ter negotovost in nestalnost, ki ju to prinaša. EuroMayDay gibanje sicer zaznamuje večja evropska mesta, kakor so Helsinki, Barcelona, Hamburg, Liège, Maribor, Seville, Milano, Copenhagen, Pariz, Amsterdam, na Dunaj, London in Stockholm, v katerih se na mednarodni dan dela, 1. maja, odvijajo parade, ki opozarjajo na pravice delavcev.

Naša življenja zaznamujeta neprekinjenost dela in prekinjenost dohodka. Z drugimi besedami, delamo vedno več, tako rekoč neprekinjeno, vendar nimamo stalnega vira dohodkov, kaj šele klasičnih socialnih pravic, ki izhajajo iz dela. In to je bistvo prekernosti: negotovost dohodka povzroča življenjsko negotovost in s tem nedefinirano, zamegljeno prihodnost, nezmožnost oblikovanja dolgoročnih načrtov, vse večjo individualiziranost in s tem osebno odvisnost. Prekernost torej proizvaja družbo, ki jo zaznamujejo strah, anksioznost in posledično konformizem. Konformizem pa je točno tisto, kar omogoča začarani krog zatiranja in vzpostavljanja vedno novih delitev med nami.


Članek je del informiranja mladih o pasteh prekarnega dela, ki ga izvaja Zavod NEFIKS v okviru projekta "S smehom nad prekarno delo".

Vir: EuroMayDay. Kaj je EuroMayDay?, 2005, 3. odstavek. URL: http://zofijini.net/cenzurirano_euro/.

***
Pasica s smehom nad prekarno delo


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00