fbpx
Ali je noč čarovnic novi dan reformacije?

| Življenje z lučko

Oktober je čas, ko jesen razcveti v pravem pomenu besede. Listje začne rumeneti in odpadati. Vreme je muhasto, deževno in ob jutrih nas pogosto preseneti megla. To je čas jaken in kap, zaradi močnega vetra, ki nas je presenetil v preteklih dneh. Tako bi jaz opisala oktober, vendar pa če za mnenje vprašaš otroka njegova prva asociacija: krompirjeve počitnice. Te veljajo bolj kot ne samo za osnovnošolce in srednješolce, zajemajo pa dva pomembna praznika, ki pa zadnje čase, predvsem med mladimi, zapadata v pozabo.
krompirjeve pocitnice buce luck
V sredo smo praznovali Dan reformacije, ki nas spominja na versko, kulturno in politično gibanje v 16. stoletju. Začela se je 31. oktobra 1517, ko je Martin Luther zabil 95 tez za prenovo cerkva. Za nas je ta praznik pomemben predvsem na kulturnem področju, saj je v tem času nastala prva slovenska knjiga Katekizem, ki je bila za razvoj našega jezika in narodne zavesti zelo pomembna. Tudi danes bi po mojem mnenju morali bolj negovat naš jezik in se na pomembne dneve kot so ti, spominjati časov, ko je bil lasten jezik samo plod sanj in se zavzemati za trud, ki so ga naši predniki vložili v to, da imamo danes lastno državo in lasten jezik.

Danes, 01.11., pa praznujemo dan mrtvih. Na ta dela prost dan se zberemo na grobovih in mislimo na naše svojce in prijatelje, ki so že umrli. V katoliški cerkvi se ta praznik imenuje Vsi sveti in obhaja vse zveličane člane Cerkve. Obeh imen res ne smemo enačit, vendar pa pojmujeta skoraj enako stvar. V glavnem je to dan preživet v krogu družine. Pri nas doma si zmeraj vzamemo čas za družinsko kosilo in obisk vseh družinskih grobov, kjer prižgemo svečke in se skozi pogovor spomnimo vseh ljubljenih, ki jih ni več med nami.

Lucka krompirjeve pocitniceKer sta obe dneva dela prosta jih že od malega preživljam z ljubljenimi in ne sama ali s prijatelji. Pozabim tudi na vse šolske obveznosti in domača opravila, ki zmeraj počakajo. Takšna pravila pri nas veljajo že od zmeraj in prijetno je, ko pomislim, da imam oba starša samo zase in da bomo verjetno počeli nekaj po mojem okusu. Ostale dni počitnic pa običajno prebijem s prijatelji na kolesu, kolikor nam vreme dopušča ali pa za zvezki, saj me novembra čaka kar nekaj ocen.

Zakaj je ozaveščenost mladih o pomembnih praznikih pomembna je še ena stvar o kateri se premalo govori, vsaj po mojem mnenju. Mediji pišejo o Noči čarovnic in počitnicah, redko kdo pa spregovori kaj o Primožu Trubarju ali 1. novembru, zato dajte do konca počitnic malo premislit kaj ste počeli med le temi in preostale dni izkoristit v krogu najbližjih.

Piše: Lučka S.
Vir fotografij: Unsplash

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00