fbpx
En neuspeh nas ne definira

| Življenje z lučko

Za večino ljudi je bil danes običajen ponedeljek. Nov začetek, nov teden, služba obveznosti in konec ˝lušnega˝. Zame je bil danes ponedeljek, konec počitnic. Za povrh vsega pa smo pisali še matematiko. Popolna kombinacija dveh stvari, ki jih ne maram, vendar pa sem v preteklih nekaj dneh spoznala zelo pomembo dejstvo, ki upam da bo navdihnilo še koga zraven mene.

Lucka neuspeh ne definira 1Kot maturantje letos zraven redne snovi pri vseh pisnih nalog ponavljamo še snov za nazaj. To pomeni, da je bilo dela za čez počitnice več kot dovolj. Že pred počitnicami smo si s sošolci pripovedovali naše načrte in skoraj vsi smo se spraševali, kako bomo uresničili vse in zraven vrinili še delo za šolo. Sama sem imela, kar preprost načrt. Nameravala sem se družiti s prijatelji, prebrati kakšno dobro knjigo, pogledati nove filme, ki jih še nisem videla in se naspati, saj mi je primanjkovalo spanca. Odzvonil je zadnji zvonec in po plesnih vajah za maturantski ples so se počitnice uradno začele. Prvih nekaj dni je bila pri meni prijateljica Veronika in dneve sva na polno izkoristile. Družili sva se, gledali filme, se pogovarjali … V glavnem napolnili sva si baterije. V prihodnji dneh sem čas izkoristila zase. Brale sem, kuhala, izkoristila še zadnje dneve za kolesarjenje, se družila z družino in podobno. Popolnoma sem izklopila šolo in pozabila na test matematike in ostale obveznosti.

Ampak kaj, ko lepo hitro mine in teden lenarjenja se je pričel bližati koncu. Med pogovarjanjem s sošolci sem ugotovila, da se jih je večina učila skoraj cele počitnice. Sama pa sem ob krivem počutju, da morda pa ocena ne bo tako lepa, kot bi lahko bila, če bi se prej začela učit hitro opazilo veliko napako. Za mnoge, med drugim tudi mene, je največja katastrofa, ki se lahko pripeti to, da dobiš ˝hakl˝. To je realno samo drugo ime za strah pred porazom. Vsak ima zanj drugačne razloge. Eni se želijo dokazati prijateljem ali profesorjem, druge je strah, kaj bodo rekli starši, nekatere je strah, da ne bodo sprejeti na željen študij. Kakorkoli, strah nas je številke ena in zato žrtvujemo marsikaj. Odpovedujemo načrte, trenutke z družino, praznovanja, počitek in karkoli nam pride naproti, ker so nam ocene postale najpomembnejše vodilo življenja. Spoznanje, ki sem ga dognala s podrobnim premišljevanjem pa je, da en neuspeh ne definira nas in definitivno ne definira našega znanja. Ena slaba ocena ne bo vplivala na vpis v faks, en neuspeh ne pomeni, da si luzer in niti približno ni vredna vsega, česar se odpovemo.

Pravijo, da je mladost čas, ko moramo uživat, zato pojdi na sprehod s psom, oglej si film s starši, pojdi na praznovanje in se najej torte, vzemi si čas za prijatelje in počni to, kaj te osrečuje, četudi to pomeni, da bo kakšna ocena kdaj slabša.
Lucka neuspeh ne definira 2Piše: Lučka S.
Foto: Lučka S.

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00