fbpx
Je problem v odgovornih osemnajstih ali odgovornih štiridesetih?

| Življenje z lučko

Nedelja, 18. 11. 2018, dan lokalnih volitev. Že cel mesec po kraju visijo plakati, ki opravljajo delo ozaveščanja, da noben ne pozabi, kaj nas čaka. Dnevno po radiju odmevajo soočenja med župani in odmevne novice o malem milijonu kandidatov za stolček v Mariboru. Vendar pa je vse to nepomembno, če se volitev ne udeležimo, kar je velika napaka.

Lucka volitveRes je, da sem stara osemnajst in sem volilno pravico pridobila šele letos, vendar se od prvega dneva zavedam, kako pomembne so volitve zame, za naš narod in za našo državo. Ponosno lahko dodam, da sem se tega zavedala takoj ob prvem referendumu za drugi tir. Ko sem se ga udeležila so mi organizatorji povedali, da sem ena izmed prvih mladih, ki je prišla volit in to me je presenetilo. Splošno znano dejstvo je, da imamo Slovenci slabo udeležbo na volitvah, vendar pa je dolgo veljajo, da vsaj mladi hodijo na volitve, ker je to zanje nekaj novega in svežega. Takoj po oddani volilnici sem začela razmišljati, zakaj več mladih ne razmišlja  tako kot jaz in ne gre voliti.

Med mojim razmišljanjem sem se pogovarjala z ljudmi okrog sebe in iz različnih mnenj sem dognala naslednje: Slovenci smo mnenja, da živimo v državi, ki vodi v propad. Plače in pokojnine se nižajo, denar izginja iz državnih blagajn, politiki nam obljubljajo boljše ceste, razmere, zdravstvo … in obljube niso nikoli popolnoma izpolnjene. Že nekaj časa poslušam stokanje državljanov, ki pa na koncu ne gredo na volitve in raje ostanejo doma na kavču, morda tudi zato, ker kot mlada država nimamo volilne tradicije. Ali pa morda zaradi že prej omenjenih problemov, ki v nas povzročijo dvom in nezaupanje tistim, ki nas vodijo. Razlogov je v glavnem veliko, vendar nobeden ne odtehta dejstva, da živimo v demokratični državi, v kateri tudi mi soodločamo o ureditvi. O ˝odgovornih osemnajstih˝ sem že pisala in volilno pravico sama jemljem kot dolžnost. Dolžnost do svoje države, do svojega naroda in do sebe. Pravico imam soodločati o okolju v katerem živim in imam več pravice, kot so jo imeli moji predniki. Takrat naša država še ni obstajala, ko samostojna Slovenija, vendar so se borili za svoj jezik in državo in to premalo spoštujemo. Menim pa, da bi glede volitev morala pisati predvsem o ˝odgovornih štiridesetih˝, saj se volitev najmanj udeležujejo ljudje v srednjih letih.

Jaz sem svojo odgovornost že sprejela in se redno udeležujem volitev, četudi ne zmaga vedno kandidat ali stranka, ki sem jo volila. K temu pozivam tudi vse, ki se najdemo v tem zapisu in so ne glede na leta pripravljeni sprejeti dolžnost do naše države, ki niti približno ni tako slaba, kot jo prikazujemo. Predvsem pozivam tiste, ki se nenehno bunite, da želite spremembo in so volitve idealna priložnost, da sami poskrbite za spremembe.

Piše: Lučka S.
Foto: Unsplash

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00