fbpx
PSSS! novičnik o ODZIVU NEVLADNIH ORGANIZACIJ NA KRIZE

| Projekt PSSS!

Pred vami je peti PSSS! novičnik, tokrat o odzivu nevladnih organizacij na krize.

Novičnik je v PDF obliki dostopen  TUKAJ.


psss
Nekaj poudarkov iz novičnika PSSS!

 

Februar ONK VoluntariatOdzivanje na humanitarno krizo v Jemnu
(Slovenska filantropija)

Slovenska filantropija je humanitarna organizacija, ki se že več kot 25 let aktivno odziva na družbene probleme. Ena naših glavnih aktivnosti je zagovorništvo vseh, katerih glas ni slišan, zato velikokrat javno opozarjamo na njihove težave in skušamo zanje poiskati sistemske rešitve. Lanskega decembra se je na nas z željo po tem, da podpremo prizadevanja Združenih narodov za odprtje humanitarnih koridorjev v Jemnu in glede tega pritisnemo na politike, obrnila gledališka igralka Draga Potočnjak. Skupaj z Društvom slovenskih pisateljev in PEN Slovenija smo združili moči in Poziv slovenski vladi in diplomaciji za odprtje humanitarnih koridorjev in prekinitev vojne v Jemnu razširili po vseh naših mrežah.
 

Februar ONK VoluntariatOdziv prostovoljcev na klic krize v tujini
(Voluntariat)

Kadar udari kriza, se nanje odzovemo tudi nevladne organizacije, včasih je breme na plečih nevladnikov primerljivo z bremenom ostalih vpletenih. Čeprav se krizo povečini naslavlja lokalno, smo kot del globaliziranega sveta domala primorani priskočiti na pomoč tudi, kadar se pretresi dogajajo drugod, ne zgolj pred domačim pragom. Številne organizacije po svetu v namen v namene odgovarjanja na krizo organizirajo lokalne akcije in sprejemajo prostovoljce in druge z vsega sveta, da bi čim hitreje sanirali posledice na primer naravnih katastrof.

 

Februar ONK NefiksOdgovor na krizo zaposlovanja mladih
(Nefiks)

Leta 2016 so na Uradu RS za mladino, kot odgovor na izzive, ki jih je takrat prinašalo vstopanje mladih na trg dela, pripravili javni razpis Spodbujanje aktivnega državljanstva mladih za večjo zaposlenost 2016–2018. Cilji razpisa so bili zagotavljanje večje zaposljivosti in zaposlenosti mladih v mladinskem sektorju in izven njega, spodbujanje večje raznolikosti pristopov k zaposlovanju mladih, okrepitev kompetenc mladih za aktivno državljanstvo ter spodbujanje organizacij v mladinskem sektorju za naslavljanje in reševanje problema brezposelnosti mladih. V okviru 18 projektov je bilo spodbujenih vsaj 464 zaposlitev mladih in vanje je bilo na različne načine vključenih več kot 2.500 mladih. V okviru teh projektov so sodelujoče organizacije razvile kar nekaj novih pristopov k naslavljanju izzivov zaposlovanja in aktivnega državljanstva mladih.

Februar ONK ZPMKo nastopi kriza…
(ZPM Moste – Polje)

ZPM Ljubljana Moste-Polje se že desetletja učinkovito odziva na revščino, socialno izključenost in nepredstavljive stiske otrok, mladih in družin. Trudimo se omogočati enake možnosti in dostopnost zdravega razvoja otrok in kvalitetnega starševstva. Tako otrokom, mladim kot družinam pomagamo celostno: omogočamo jim dostop do potrebnih materialnih dobrin (oblačila, obutev, higienski pripomočki, šolske potrebščine…), rešujemo stanovanjske in finančne probleme ter nudimo psihosocialno ter pravno pomoč in podporo, brezplačno učno pomoč, vključujemo jih v obšolske in druge prostočasne dejavnosti, itd.

****
Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za javno upravo.

mju logopsssLOGO


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00