fbpx
[prejeli smo] (finančna šola za najstnike) Samo 20 odstotkov služb je objavljenih na spletu!

| Prejeli smo

To dejstvo je na prvi uri presenetilo tudi 71 osnovnošolcev, dijakov in študentov, ki so se med zimskimi počitnicami udeležili prve finančni šoli, prejšnji teden v Mariboru in ta teden Ljubljani. Spoznali so, da bo pri njihovem zaposlovanju poleg izobrazbe še pomembnejša njihova aktivnost!

»Danes ni odločilno, da imamo službo, ampak da smo zaposljivi,«

je začela predavanje strokovnjakinja za mlade in trg dela iz e-servisa Vesna Miloševič Zupančič. Trenutno je svetovno povprečje, da se služba zamenja vsakih sedem let. Zato je Miloševič Zupančičeva mladim priporočila, naj iščejo delo tudi prek vez in poznanstev (VIP). »Mladi se razlikujejo po tem, koliko so aktivni. Izobrazba ni dovolj.«

Moje finance zimska finančna šola 2019

 

Pomembno je, da pridobivamo delovne izkušnje. Pridobimo jih lahko s prakso, študentskim delom, prostovoljnim delom. Nekateri mladi imajo že veliko delovnih izkušenj, delali so v pekarni, na recepciji hotela, faktoriranje v podjetju, na bencinski črpalki... Nekateri so zaslužili tudi že tisočaka. Sedemnajstletna udeleženka Nika Cvetanovski nam je povedala, da že tri leta dela v termah. »Delam na različnih funkcijah in sem že kar nekaj zaslužila, « je razložila. »Pri vsakem delu se naučimo kompetenc. Če ne drugega, se naučimo, da moramo biti v službi ob točno določeni uri. Ugotovimo, v čem smo dobri, kaj nas ne zanima. Poleg tega pa mrežimo, kar je tudi izrednega pomena,« je povedala mladim strokovnjakinja. Delodajalci iščejo delavce vnaprej, zato je za mlade pomembno, da začnejo iskati delo, ko vedo, da bodo imeli čas.

Več si lahko preberete v članku časopisa Moje finance, kjer najdete nasvete, kako "uloviti" počitniško delo, kakšna je razlika med bruto in neto ter 10 stvari, ki jih morate vedeti o študentskem delu.

Vir in foto: Moje finance


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00