fbpx
Ne jemljimo dekletom poguma!

| Kolegice

Statistika že kar nekaj časa beleži padec brezposelnosti med mladimi, a visoko izobražene mlade ženske, zbrane v projektu Kolegice, opozarjajo, da se zanje položaj na trgu dela ni bistveno izboljšal. Med terciarno izobraženimi brezposelnimi do 29. leta je po statistikah Zavoda za zaposlovanje še vedno 71 % žensk, od tega pa je 62,1 % takih, ki so imele izobrazbo s področja družboslovja in humanistike.

Ko vendarle pride do zaposlovanja, strukturno neskladje sili humanistično in družboslovno izobražene mlade ženske v nižje plačana in manj stabilna delovna mesta, rangirana nižje od njihove izobrazbe. Kolegice so zato ob dnevu žena za šolski sistem, mladinske organizacije in mlada dekleta pripravila preprosta priporočila.

Dekleta se odločajo za študij na družboslovno in humanistično usmerjenih fakultetah, čemur na Zavodu Nefiks sicer ne nasprotujejo, ampak opozarjajo, da prakse kažejo, da se mnoga dekleta za tovrsten študij odločajo zaradi nepoznavanja naravoslovno tehničnih poklicev in neustreznega kariernega svetovanja v obdobju pred začetkom študija.

Petra, 26, pravi: »V srednji šoli sem bila odličnjakinja, lahko bi izbrala katerikoli študijski program, a se sem odločila za komunikologijo. Danes mi je tako zelo žal, da ne študiram česa tehničnega, a kaj, ko mi teh poklicev ni nikoli nihče predstavil ...«

2019 8marec info Nblue

 Še več, na Nefiksu opozarjajo, da imajo dekleta s humanistično in družboslovno izobrazbo velikokrat težave pri vstopu na trg dela, ker razmišljajo le o zaposlovanju na področju javne uprave, saj poklicev iz gospodarstva sploh ne poznajo.

Monika, 27, pojasnjuje: »Dokler nisem prišla v klub Kolegic, sploh nisem razmišljala o tem, da lahko kot psihologinja delam tudi na področju energetike. Trenutno sem v procesu zaposlitvenih razgovorov in ugotavljam, da sveta gospodarstva ne poznam dovolj, da bi se v njem počutila suvereno.«
Na podlagi teh spoznanj so dekleta svoje izkušnje strnile v 3 priporočila:
1. Šolskemu sistemu: Nujna je uvedba kvalitetnega in večletnega kariernega svetovanja v osnovnih in srednjih šolah, ki temelji na podlagi poglobljene razprave in kvalitetno podanih informacij, prilagojenih posamezniku.
2. Mladinskim organizacijam: Mladim pravočasno predstavite možnosti razvoja potencialov in jih v večji meri motivirajte za sodelovanje.
3. Dekletom: Informirajte se o vseh priložnostih na trgu dela, predvsem pa o tem, kakšne kadre bo potrebovalo vaše lokalno okolje.

Na Zavodu Nefiks s projektom Kolegice, ki temelji na mentorskem sodelovanju, dekletom omogočajo bolj suveren vstop na trg dela. Ob 8. marcu pa Kolegice želijo opozoriti, da je treba dekletom vrniti predvsem pogum za sprejemanje kariernih odločitev, ki jim bodo vrnile samozavest in dostojanstvo.

2019 8marec priporocila Nblue

Projekt Kolegice podpirata URSM in Urad za mladino MOL.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00