fbpx
Karierni klub Ledina – Kam po končani gimnaziji

| Karierni klubi

Vse se začne z idejo, da pa lahko ta zablesti v vsej svoji veličini, jo je potrebno zvabiti na plano in ji dati obliko. Tako je v sklopu Nefiks kariernega kluba na gimnaziji Ledina začel nastajati projekt »Kam po končani gimnaziji?«.

KK Ledina 2019 KamPoGim logoIdeja je prišla od dijakinj, ki sta sicer sami povedali, da je bila sprva mišljena bolj za hec kot za res, pa vendar se je ob pomoči vodje kariernega kluba začela razvijati, širiti in se realizirati. Sedaj, par mesecev kasneje, pa se lahko že pokažemo s prvimi rezultati.

Občutki negotovosti, anksioznost in stres, ki spremljajo odločitev o nadaljnjem izobraževanju, s katerimi sta se dijakinji začeli vedno več srečevati in jih zaznavati tako pri sebi kot vrstnikih, so ju spodbudili k iskanju boljše rešitve. V današnjem svetu, prepredenem z informacijsko-komunikacijsko tehnologijo in družbenimi omrežji, je tako nastala ideja izdelati kratke ter jasne video posnetke, ki bodo dijakom pomagali pri zbiranju informacij in jih tako opolnomočili za samostojnost ter prevzem nadzora v tem kaotičnem obdobju odraščanja na prehodu iz srednjega v nadaljnje izobraževanje.

KK Ledina 2019 KamPoGim vsak drugi ne ve

Da bi se prepričale ali je to res vsesplošen problem med slovenskimi dijaki, smo izvedle anketo, ki je potrdila naš sum in pokazala, da je približno vsak drug dijak zadnjih dveh letnikov še zmerom neodločen o poti naprej. Prav tako pa sta jim slabo poznana potek mature in vpis na fakulteto. Dobljene rezultate smo uporabile v prvem videu, ki je nastal v sklopu našega projekta, saj je ozaveščanje javnosti prvi korak k iskanju učinkovitih rešitev.

Drugi video, ki je že bolj usmerjen v samo reševanje negotovosti med dijaki, vsebuje koristne spletne povezave, kjer lahko dijaki najdejo informacije o vseh izobraževalnih programih v Sloveniji, poklicih, postopkih vpisa ter strategije za odkrivanje svojih potencialov na različnih področjih. Prav tako smo opozorile na različne službe, ki delajo na področju pomoči pri kariernem načrtovanju. Skozi raziskovanje smo se tudi same veliko naučile. Dijakinji sta tukaj najbolj izpostavili odprta predavanja, ki so odličen vir informacij o študiju, na spletu pa ni nikjer niti omenjeno.

KK Ledina 2019 KamPoGim splet omogoča ogromno možnosti

Prva dva videa sta dostopna že od 7. 2. 2019, saj smo želele že letošnjim 4. letnikom dati možnost, da se kar najbolje pripravijo na informativne dneve. V okviru projekta bo nastalo še več posnetkov na temo mature, vpisa in študentskega življenja, ki pa se bodo objavljali sproti do konca šolskega leta 2018/2019.

Za doseganje kar se da največjega števila dijakov ter drugih, smo uporabile družbeni omrežja Facebook @KamPoGim ter Instagram kam_po_gim, prav tako delimo svoje videe na YouTube kanalu KamPoGim.

Avtor: Martina Vide
Vir grafik: FB KamPoGim


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00