fbpx
Kolegice na CV delavnici

| Kolegice

Za skupino Kolegic, ki se je začela srečevati marca letos, se neusmiljeno približuje dan, ko bodo kontaktirale svoje izbrane mentorice in v pričakovanju pozitivnega odgovora z njimi začele uresničevati svoj cilj. Čeprav se v tem primeru k mentoricam ne bodo prijavljale s CV-jem in motivacijskim pismom, pa so začele razmišljati o tem, da ju bodo takrat, ko se bodo prijavljale na izbrano delovno mesto, seveda potrebovale. Pisanje CV-ja se morda na prvi pogled ne zdi nič kaj takšnega. Če pa ga želiš napisati kar se da dobro in se z njim predstaviti v najboljši možni luči, niso dovolj samo napotki, ki smo jih dobili na fakulteti, internetu, od starejših bratov in sester ...

 

... zato smo se odločile za izvedbo CV delavnice in v naš krog povabile Marušo Goršak, svetovalko za karierno orientacijo pri e-Študentskem servisu. Nekaj udeleženk jo je že poznalo, saj so se z njo že srečale na podobnih delavnicah, zaradi njenega sproščenega pristopa pa so jo predstavile kot več kot primerno gostjo za naše srečanje.


Na delavnico smo se morale tudi pripraviti – vsaka je morala poiskati oglas za delo, na katero bi se želela prijaviti. Glede na izbran oglas smo morale napisati CV in motivacijsko pismo, ki smo ju tekom delavnice popravljale. Nismo torej začele z grajenjem CV-ja od začetka, ampak smo vsaka svojega zgolj popravljale in izboljševale, opozorjene smo bile na najpogostejše napake.

kolegice woman writing pexels 450px
Pri vseh udeleženkah so bili najbolj dobrodošli napotki, kako se sistematično lotiti pisanja:

1. Podrobna analiza oglasa
Pred pisanjem CV-ja za izbran oglas, moramo oglas najprej podrobno analizirati. Najboljše je, če si ga natisnemo, pregledamo vsak pogoj posebej in razmislimo, kaj smo v zvezi s tem že kdaj počeli.
Če kakšnega omenjenega termina ali programa ne poznamo, se moramo o tem izobraziti, kolikor se lahko. Na morebitnem razgovoru nam v oglasu omenjeni termini ne smejo biti neznanke.

2. Kronološki ali funkcionalni CV
Preden začnemo graditi naš CV, moramo presoditi, v kakšni obliki bomo bolje predstavili naše izkušnje. Pri kronološkem CV-ju naštevamo naše delovne izkušnje po alinejah za posamezno leto. Začnemo z zadnjim delom, ki smo ga opravljali, opisi našega dela v alinejah spodaj pa naj bodo specifični in konkretni.
Funkcionalni življenjepis uporabimo, če smo enako ali podobno delo opravljali pri različnih organizacijah (napišemo npr. da smo opravljali delo z otroki in v alinejah spodaj naštejemo pri katerih organizacijah smo bili prisotni in kako dolgo).

3. Pridobljena znanja in veščine
Znanja in veščine, ki smo jih pridobili tekom študija, lahko izluščimo iz našega predmetnika. Iz opisa predmetov (ki ga najdemo na spletni strani naše fakultete) dobimo občutek, katere veščine (poleg seveda teoretičnega znanja) smo pri tem predmetu pridobili (npr. znam analizirati, imam oko za podrobnosti, znam kritično razmišljati itd.). Upoštevati moramo tudi sposobnosti, ki smo jih pridobili preko študentskega ali prostovoljnega dela.

4. Dolžina in izgled
Optimalna dolžina CV-ja zajema dve strani. Na pogled naj bo privlačen za oči, vendar moramo oblikovanje prilagoditi delu, na katerega se prijavljamo. Če gre za kreativno delo, naj bo takšen tudi naš CV. Dobro je, če pri uporabi barv uporabimo barve podjetja, saj obstaja možnost, da bo tisti, ki bo CV bral, to tudi opazil.

5. Motivacijsko pismo
Motivacijsko pismo naj ne presega ene strani. Izbrati moramo nekaj kompetenc, ki se nam zdijo najbolj ključne za delo, na katerega se prijavljamo, in utemeljiti, preko česa smo jih dobili. Pomembno je, da odgovarjamo na potrebe v oglasu in ne naštevamo vsega kar znamo.
Ne naštevamo osebnostnih lastnosti.


Če CV in motivacijsko pismo pošiljamo po elektronski pošti, je pomembno, da ne pretiravamo z besedilom v sporočilu. Dolgo naj bo zgolj par stavkov, kjer se predstavimo, povemo kam se prijavljamo in naslovnika povabimo k branju CV-ja, ki je v priponki.

Delavnico smo podaljšale za kar dve uri, zato je v tem prispevku zbran le majhen (a v našem pogledu zelo pomemben) delček vsega, kar smo se naučile. Upamo, da bo v pomoč pri prisanju CV-ja še kateri drugi Kolegici! J

 

Vir fotografije: www.pexels.com

***

Projekt Kolegice podpira Urad za mladino MOL in URSM.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00