fbpx
PSSS! novičnik na temo PROSTOVOLJSTVA

| Projekt PSSS!

Pred vami je osmi PSSS! novičnik, tokrat o prostovoljstvu, saj ta teden obeležujemo Nacionalni teden prostovoljstva.

Novičnik je v PDF dostopen TUKAJ.

 psss

Nekaj poudarkov iz PSSS!

 

Nacionalni teden prostovoljstva
(Slovenska filantropija)

april psss Filantropija

Na Slovenski filantropiji si že vrsto let prizadevamo za dvig prepoznavnosti prostovoljskega dela. Letos že 20. leto zapored prirejamo Nacionalni teden prostovoljstva, ki se bo dogajal med 13. in 19. majem 2019 in smo ga naslovili z »Odpravimo diskriminacijo!«.
Nacionalni teden vas vabi k spoznavanju prostovoljskih priložnosti, hkrati pa je tradicionalno njegov namen tudi zahvala prostovoljcem in predstavitev prostovoljskih organizacij.  V tem tednu bodo potekali tudi lokalni dogodki po različnih krajih Slovenije (v Mariboru, Novi Gorici, Murski Soboti, Logatcu, Ljutomeru, Žalcu, Metliki, Črnomlju in Vipavi).

Mednarodno prostovoljstvo: pot do zavedanja globalne soodvisnosti
(Zavod Voluntariat)

april psss VoluntariatEna temeljnih vrednot Zavoda Voluntariat je prostovoljstvo, kateremu dodajamo mednarodno komponento. Taka oblika prostovoljstva dobro naslavlja naše vrednote in poslanstvo ter zasledovanje idej miru, družbene pravičnosti, trajnostnega razvoja in mednarodnega sodelovanja ter solidarnosti. Prav tako je koristna za osebnostni razvoj prostovoljca ter spodbuja k medkulturnemu učenju in strpnosti. Z delom v mednarodnem okolju prostovoljci prispevajo k priznavanju medsebojne odvisnosti vseh skupnosti v svetu, česar se pričenjamo vse bolj zavedati v vse večjem številu – pozivanje k spremembi življenjskega sloga, vrednot in skupni skrbi za okolje je zgolj eden od primerov, ki ilustrira globalno soodvisnost.

Kompetence, pridobljene s prostovoljskim delom
(Zavod Nefiks)

april psss nefiksProstovoljstvo je odličen poligon za učenje. Kompetence, ki jih pri tem pridobiš, so najpogostejši in najboljši stranski učinek prostovoljstva. Različne oblike prostovoljstva v nas krepijo različne kompetence, a glede na to, da je večina prostovoljskega dela povezana s pomočjo drugim, lahko v Nefiks najpogosteje vpišeš sledeče:
1. Sposobnost komunikacije,
2. Prevzemanje odgovornosti,
3. Timsko delo in
4. Samoevalvacija.

O solidarnosti med ljudmi
(ZPM Ljubljana Moste-Polje)

april psss ZPM Lj

Otroke in mlade, ki so z nami preživeli prvomajske počitnice v Ljubljani v VGC Skupna točka, smo vprašali kaj je to solidarnost? Odgovori so bili različni:
Na vprašanje koliko solidarnosti je med ljudmi, so odgovorili, da malo. Nekateri menijo, da je solidarnosti med ljudmi danes le okoli 20 % in da bi je lahko bilo več. »Če bi bilo solidarnosti več, bi boljše živeli«, je povedala deklica, stara 8 let. »V Skupni točki delamo skupaj, si pomagamo med sabo in solidarnosti je tukaj veliko,« so zaključili svoje misli.

Prostovoljci so najboljši ambasadorji za širjenje humanitarnih vrednost
(Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto)

april psss DRPD NMV našem lokalnem okolju na socialnem področju deluje veliko prostovoljcev, ki predstavljajo tudi pomemben del naše organizacije. S svojim delovanjem pomembno pomagajo pri izvajanju programov in dejavnosti, zlasti pri delu z otroci na naših Dnevnih centrih. S prostovoljsko dejavnostjo tako lahko nadgradimo aktivnosti, ki jih sicer izvajamo z otroci. Po številčnosti in raznolikosti delovanja pa v našem lokalnem okolju gotovo izstopa Območno združenje Rdečega križa (OZRK) Novo mesto. Naša organizacija je z njimi v preteklosti pogosto že sodelovala in skupaj smo bili pri marsikateri akciji ali pobudi tudi zelo uspešni.  Ker je ravno teden Rdečega križa, ki vsako leto poteka med 8.–15. majem, in ker Območno združenje Rdečega križa Novo mesto v našem okolju zares naredi ogromno za razvoj prostovoljstva, smo se odločili, da vam tokrat predstavljamo njihovo prostovoljsko delovanje.

 

****
Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za javno upravo.

mju logo

psssLOGO


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00