fbpx
S kolegicami po mednarodne izkušnje

| Kolegice

Zadnji majski dan, 31.5., smo se v Mestni knjižnici Kranj Kolegice pobližje spoznavale z mednarodnimi priložnostmi. Na dogodek smo povabile uspešne ženske, ki so nam predstavile možnosti dela v tujini. Z nami sta bili Eures svetovalka Špela Jurak in Nomago koordinatorka za mlade Anica Vodnik.

2019 5 31 Kolegice Kranj mednarodne izkusnje 05

EURES PONUJA 3.375.680 DELOVNIH MEST
S svetovalko Špelo Jurak smo se sprehodile skozi evropski portal Eures. Na tem portalu lahko iščemo nove zaposlitve (trenutno je na voljo 3.375.680 prostih delovnih mest po vsej EU), za lažjo odločitev, v kateri državi bi iskali zaposlitev, lahko pregledamo osnovne podatke posameznih držav kot so: podatki o trgu delovne sile, pogoji življenja in dela ter podatki o prehodnih pravilih. Prijavo na delovno mesto nam olajša registracija, tako lahko v svoj račun naložimo življenjepis in se prijavimo direktno na portalu. Za lažje razumevanje pa nam prijava v portal omogoča tudi prevod delovnih mest iz drugega jezika v angleški jezik.

2019 5 31 Kolegice Kranj mednarodne izkusnje 03

MOJA PRVA ZAPOSLITEV
Najbolj zanimiv program za mlade, ki se ga udeležujejo, je program Moja prva zaposlitev Eures, ki je namenjena mladim od 18. do 35. leta, ki bi se želeli zaposliti ali opravljati prakso oz. vajeništvo v tujini. Pri tem projektu mladi pridobijo več kot le delovno mesto; dobijo vso podporo pri iskanju, postopku zaposlovanja, selitvi v tujino in finančna pomoč. Ker je lahko pri brskanju po portalu za osebe, ki portala ne poznajo dobro, precej zamudo, je na spletni strani na voljo klepet z Eures svetovalcem, prav tako pa so po različnih državah in različnih slovenskih regijah individualni svetovalci, katere je mogoče kontaktirati.

2019 5 31 Kolegice Kranj mednarodne izkusnje 02

DELOVNE PRILOŽNOSTI PO SVETU
Anica Vodnik nam je predstavila možnosti dela v tujini preko podjetja Nomago. Za razliko od Euresa, ki je evropski portal in ponuja dela predvsem v evropskih državah, pa Nomago ponuja pripravništva in dela po vsem svetu. Agencija tako ponuja pripravništvo v ZDA, poletne kampe v ZDA, prakso v ZDA, delo v Čilu, Kanadi, Avstraliji, Novi Zelandiji in Veliki Britaniji.

  • Pripravništvo v ZDA je namenjeno študentom ali nedavnim diplomantom, da pridobijo nove izkušnje z ameriško poslovno prakso in kulturo.
  • Poletno kampi v ZDA so namenjeni študentom, ki še študirajo in bi si radi popestili svoje poletje s sezonskim delom ali delom v tipičnih ameriških poletnih kampih za otroke.
  • Praksa v ZDA je namenjena vsem, ki že imajo nekaj izkušenj iz svojega področja dela, a bi te radi nadgradili v Ameriki.
  • V Čilu se lahko udeležiš delovnih počitnic, kjer delaš v turizmu in dobiš brezplačno bivanje in hrano; pripravništvo na izbranih področjih ali delo na kmetiji.
  • Delo v Kanadi zajema enoletno delo in potovanje po državi.
  • Avstralijo lahko doživiš skozi delo in študij, delo in tečaj angleščine, delo v turizmu, delo na kmetiji ali delo v zdravstveni negi.
  • Delo v Novi Zelandiji zajema različna priložnostna dela, ki so objavljena na spletni strani.
  • Veliko Britanijo lahko doživiš skozi različne pakete, ki jih ponuja agencija.

2019 5 31 Kolegice Kranj mednarodne izkusnje 04

Na koncu se je razvila pestra debata o programih Euresa in Nomaga; kje lahko zasledimo podobnosti in kje razlike. Izvedeli smo, da je pri delu po svetu potrebno imeti sicer tudi začetni finančni vložek, a je ta v primerjavi z zaslužki nizek. Vplačati ga je mogoče tudi po obrokih, a pred odhodom. Nomago pa poskrbi tudi za pomoč pri nastanitvi, iskanju zaposlitve, predvsem pa za delovno vizo, ki je nujen predpogoj za odhod. Celoten dogodek nam je vzbudil radovednost in domov smo odšle polne novih idej o delu v tujini.

 ***

Projekt Kolegice financira URSM, Urad za mladino MOL in MJU.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00