Nefiks
Ponedeljek, 21 Oktober 2019

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

Študent, kdo bo tebe ljubil

Tudi Zavod Nefiks, se je udeležil strokovnega posveta na temo študentskega dela, njegovega vpliva na mlade in razvoj njihovih kompetenc, podjetja in proračun, ki sta ga organizirala Državni svet in e-Študentski servis, v ponedeljek, 10. junija, v dvorani Državnega sveta.

Posvet o studentskem deluŠtudentsko delo obstaja že več kot 60 let in se je v tem obdobju precej spreminjalo. Kot zavod, ki se ukvarja s promocijo in beleženjem neformalno pridobljenega znanja, pa bi ob tej tematiki poudarili ravno področje pridobivanja kompetenc in kako kompetence, pridobljene s študentskim delom vplivajo na iskanje prve zaposlitve.

Janja Hren, mag. soc. je v predstavitvi strokovnega članka med drugim predstavila, kakšne kompetence pri mladih iščejo delodajalci, ter ob tem izpostavila, da so delodajalcem bolj pomembne kompetence ustne komunikacije, timskega dela in prilagodljivosti, kot pa strokovne kompetence.

Zanimivi so bili tudi statistični podatki, s katerimi so nam »postregli« nekateri govorci.
-    Kar 33 % študentov opravlja študentsko delo v času predavanj.
-    25 % študentov opravlja študentsko delo občasno.
-    42 % študentov pa med študijskim letom ne dela.
-    23,4 % študentov opravlja med 21 in 40 urnim delovnik na teden.
-    22,4 % študentov prejema eno od štipendij.

Kljub temu, da si ne upamo napovedati prihodnosti, ki se s spremembami obetajo študentskem delu in na katere so nekateri govorci tudi opozorili, se nam vseeno zdi zelo pomembno govoriti o prednostih, ki jih dijaki in študentje pridobijo z opravljanjem študentskega dela.
Poleg razvoja in pridobivanja izkušenj in kompetenc, predvsem mehkih veščin, lahko omenjene kompetence dijaki in študentje tudi zabeležijo. Skupaj z e-Študentskim servisom smo razvili potrdilo »Moje izkušnje«, kjer se beležijo izkušnje in kompetence pridobljene s študentskim delom preko e-Študentskega Servisa.

Glede na »prioritetno listo kompetenc«, delodajalcev pa bi bilo vredno opozoriti, kako zelo je pomembno, da se prav vsako študentsko delo zabeleži, saj smo lahko morda prav z njim pridobil tiste kompetence, katere bodo prepričale našega bodočega delodajalca, da nas zaposli.
Poleg omenjenega potrdila »Moje izkušnje« je pomembno omeniti tudi e-Nefiks, brezplačno platformo za beleženje neformalno pridobljenega znanja. Vanj lahko poleg študentskega dela beležimo tudi izkušnje pridobljene s prostovoljnim delom, delom na projektih, tečaje in mednarodne izkušnje.