fbpx
PSSS! novičnik o VZGOJI MLADIH ZA DRUŽBENO ODGOVORNOST

| Projekt PSSS!

Pred vami je deseti PSSS! novičnik, tokrat o vzgoji mladih za družbeno odgovornost, ki smo jo organizacije v partnerstvu izvajale preko poletnih aktivnosti.

Novičnik je v PDF obliki dostopen TUKAJ.

psss

Nekaj poudarkov iz PSSS!

Slovenska filantropija

avgust filantropija

V hiši sredi čudovite narave v Zapotoku nad Igom je bilo v ospredju spoznavanje samega sebe in drug drugega. Mladi so v času skupnega bivanja predvsem odkrivali svoje zgodbe in prisluhnili pripovedim drugih. Z zgodbami so spoznavali zgodovino, želje in tabuje, osmišljali svoje izkušnje in svet okoli sebe, ugotavljali, kako nas razlike bogatijo, razvijali empatijo in domišljijo, reševali težave in se učili soočati z izzivi odraščanja in sodobne družbe.

Slovenska filantropija mladinske tabore izvaja z namenom, da mladim ponudi izkušnjo medkulturnega sodelovanja, jih senzibilizira za drugačnost ter spodbudi, da tudi sami postanejo akterji odprte in solidarne družbe.

Zavod Voluntariat

psss voluntariat

Poletje 2019 je minilo v znamenju mednarodnih SCI prostovoljskih taborov in mladinske izmenjave Sladki greh, ki se je odvila avgusta. Prostovoljci so na taborih pomagali izvajati delavnice in aktivnosti za otroke, obnavljali okolico na športnih površinah v Ljubljani in se še bodo umetniško udejstvovali na festivalu v Kranju. Udeleženci mladinske izmenjave pa so se učili o industriji kakava, spoznavali Maribor in izpeljali mini osveščevalno akcijo v mestnem središču.

Zavod Nefiks

julij psss nefiksMed 15. in 19. 7. 2019 smo se s španskimi jezikovnimi klubi odpravili na slovensko obalo, kjer smo skupaj z Javijem in Davidom, ESE prostovoljcema iz Španije, organizirali španski jezikovni tabor, ob tem pa spoznavali tudi špansko kulturo in krepili občutek mladih za družbeno odgovornost.

V prostorih Mladinskega EPI centra smo obogatili naš besedni zaklad, spoznavali špansko glasbo, se preizkusili v pripravi tradicionalnih španskih jedi ter obujali spomine na naše prve stike s španskim jezikom in kulturo.

ZPM Ljubljana Moste-Polje

julij psss zpm moste polje

Zelo zanimiv program se vsako leto odvija v Kranjski Gori na Razgibanih angleških počitnicah.

Vsako leto se nam pridružijo učitelji in vzgojitelji iz tujine, ki z otroki govorijo angleško. Glede na to, da so vzgojitelji mešana ekipa (nekateri iz Slovenije in nekateri iz tujine) pa se otroci in mladi učijo tudi različnosti in sprejemanja drugačnosti. Otroci in mladi se tako iz dneva v dan navajajo na pogovorno angleščino. Nekateri na ta način premagajo strah pred tujim jezikom, nekateri se naučijo nekaj novih besed in stavkov, predvsem pa gre za vajo in trening angleškega jezika.

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

julij psss drpd nm

Naša družba bo v prihodnje solidarna in sprejemajoča toliko, kolikor bomo poskrbeli, da bodo solidarni in sprejemajoči mladi, ki so naša prihodnost. Zato se nam v društvu zdi delo z mladimi in za mlade izrednega pomena.

Letos smo sodelovali na 21 mladinskih izmenjavah in usposabljanjih v okviru programa Erasmus+ Key Action 1, na izmenjave v evropske države pa smo poslali 89 mladih in mladinskih delavcev. Mladi se na izmenjavah srečujejo s temami, kot so aktivno državljanstvo, človekove pravice, medkulturni dialog, migracije, strpnost, enakost spolov, nediskriminacija, ipd. Ko se vrnejo domov, lahko te vrednote širijo tudi med vrstnike v svojem lokalnem okolju in krepijo družbeno odgovornost.

 

****
Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za javno upravo.

mju logo

psssLOGO


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00